Stasi-utställning öppnar i Stockholm 19 april – och du kan få hjälp att begära ut din Stasiakt

April och maj månad kommer att bli riktiga Stasi-månader! Jag har redan tagit upp att Stasi kommer att debatteras i riksdagen den 3 maj. Nästa nyhet är att tyska ambassaden i Stockholm och Myndigheten för Stasiarkivet, BStU, öppnar en Stasi-utställning i Stockholm på Europahuset den 19 april.

Utställningen heter ”Feind ist, wer anders denkt”, eller översatt till svenska ”En fiende är den som tänker annorlunda”. Stockholm är denna vandringsutställnings 33:e anhalt.

Utställningen berättar om hur det var i DDR. Vilken funktion som Stasi, eller Ministerium für Staatssicherheit, hade i DDR. Dess struktur, verksamhet och agerande belyses. Särskild uppmärksamhet ägnas också åt Stasis offer och deras öden.

Så den som tror att utställningen kan ge något om vad Stasi pysslade med i Sverige blir nog besviken. Däremot finns en annan glädjande nyhet.

På ambassadens hemsida utlovas att experter från Myndigheten för Stasiarkivet, BStU, kommer att vara tillgängliga under hela utställningstiden för eventuella frågor. Den som vill ska också kunna ansöka om tillgång till handlingar från Stasiarkivet.

Det är mycket intressant att uppmärksamma eftersom många svenskar nog inte förstår att de kan ha blivit övervakade i Sverige av Stasi. 

Utställningen pågår 19 april till och med 4 maj. Mer information om utställningen har ni här.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i BStU, Stasi, Sverige, Uncategorized. Bokmärk permalänken.