SvD skriver om Sveriges hemliga kalla krigs-kassa

En gång i tiden avslöjade SvD:s reporter Mikael Holmström att de så kallade tsunamibanden låg i ett kassaskåp i en källare på Rosenbad. I dag kommer han med ett kassavalvsavslöjande. Nämligen den om den hemliga krigskassa som Sverige lät trycka upp under kalla kriget. Ca 55 miljarder kronor trycktes upp under största hemlighetsmakeri under början på 50-talet. Pengarna lagrades sedan på olika platser i Sverige ända fram till 1982 och skulle användas i händelse av krig eller ockupation. Pengarna lagrades tydligen inte i Skåne, eftersom man antog att invasionen skulle ske därifrån.

Den som vill se den utlovade kartan, som hänvisas till i texten, får nog köpa tidningen eller gå till ett bibliotek. Jag kan i alla fall inte hitta den i skrivande stund. Den kanske dyker upp under dagen. Artikeln har ni här. 

Eller så kan man gå på Kungliga Myntkabinettet och se utställningen. Mer info har ni här. 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Kalla kriget, Svensk neutralitet, Sverige. Bokmärk permalänken.