Joachim Gauck sätts i sitt sammanhang av Der Spiegel

För er som vill veta mer om Tysklands blivande president Joachim Gauck kan ni läsa denna artikel i Der Spiegels engelska edition och denna artikel i den tyska editionen. Här sätts han i sitt historiska sammanhang och man får också förklaringen till hans popularitet.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i BStU, DDR, Stasi, Tyskland. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Joachim Gauck sätts i sitt sammanhang av Der Spiegel

 1. Dan Ljungstam skriver:

  Aftonbladets utrikeskommentator har idag bloggat på svenska om att två forna östtyskar, Merkel och Gauck, har höga poster i Västtyskland och tecknar Gauck mot bakgrunden av dennes kamp mot kommunismen i DDR. http://blogg.aftonbladet.se/omvarlden/2012/02/stasi-jagare-tar-over-i-tyskland

  • Lena Breitner skriver:

   Bra inlägg, men jag håller inte med om formuleringen “Själv ansåg han att han gjorde upp med Östtysklands svarta förflutna”. Gauck har mig veterligen inte framställt det så. Tvärtom är han ju kritiskt till att avslöjanden om västtyska Stasiagenter tonats ner i media, till skillnad från dito rörande f d DDR-medborgare som fått en helt annan exponering. Så som “Stasi-jägare” har jag uppfattning att han siktat mot toppen och inte mot fotfolket. Han är ju t ex kritisk till att SED-ledningen kommit utan för lätt.

   Min uppfattning är att Gauck egentligen ser uppgörelsen kring diktaturerna i Östeuropa som en del av arbetet med att skriva hela Europas historia och för att skapa förståelse för mekanismerna i en diktatur. Så länge man betraktar DDR som en fråga enbart för f d DDR-medborgare kommer man aldrig att nå de målen.

   Gauck är i övrigt en i högsta grad frispråkig person som inte går i några politiska ledband. Det är väl därför som Merkel har ställt sig tveksam till honom tidigare. Det ska onekligen bli spännande att se hur Gauck kommer att förvalta presidentposten.

Kommentarsfältet är stängt.