Turisttips i Berlin: SED-nästet ”Volvograd” i Wandlitz som blev privat sjukvårdsklinik

För några år sedan när jag besökte Berlin åkte vi ut till Wandlitz. Denna lilla ort ligger 35 km norr om Berlin och rakt österut från Oranienburg.

Under DDR-tiden fanns i Wandlitz ett bostadsområde där partipamparna i DDR:s politbyrå och andra höga SED-medlemmar bodde, kallat Waldsiedlung Wandlitz. Efter upproren på 50-talet, bland annat DDR 1953 och Ungern 1956, ökade rädslan för den egna befolkningen. Således lät partitoppen 1958-61 bygga sig ett eget litet gated community.

Partipamparna som bodde i Wandlitz åkte inte vanliga DDR-bilar utan åkte de två slags bilar som specialimporterats åt dem, nämligen Citroën och Volvo. I folkmun blev därför det lilla välbevakade bostadsområdet benämnt som ”Volvograd”.

(Om jag har för mig rätt var det Alexander Schalck-Golodkowski eller hans fru som fixade till dessa bilimporter, inkl en inte helt oansenlig mängd porrfilmer till vissa i partitoppen. Officiellt fanns ju varken prostitution eller porrfilmer/tidningar i DDR, men det vet ju alla att förbjuden frukt smakar bäst och dessutom är ju förmånen att få bryta mot det som är förbjudet också ett sätt att visa att man har makt.)

Efter murens fall har Waldsiedlung Wandlitz blivit den privata sjukvårdskliniken Brandenburg Klinik Bernau-Waldsiedlung som ni har länk till här. De verkar inte helt förtjusta i att marknadsföra områdets tidiga historia. Själv tycker jag att det är rätt kul att de valt att bland annat inrikta sig på psykosomatiska sjukdomar. Faktum är ju att DDR och Stasi över tid utvecklades till organisationer där paranoia florerade fritt. Som någon uttalade sig i ett tv-program jag såg nyss: Till slut arresterade man ju människor innan de ens tänkt den förbjudna tanken.

Karta för att hitta har ni här. Klickar ni här kan ni se var Erich Honecker, Erich Mielke och Günther Schabovski bodde 1989. Här har ni en annan karta.

Tyska Wikipedia har en bra karta och beskrivning över vem som bodde var. Länkar här och här. 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, SED, Stasi, Tyskland. Bokmärk permalänken.