Dokumentär om revolutionsromantik och en konstnär som försvann

Om ni har missat det så vill jag tipsa om att SvT:s K Special sänder en dokumentär i morgon klockan 20 om konstnären Nils Olof Bonnier, som försvann på hemväg från en skolresa till Leningrad i maj 1969. Dokumentären heter ”Konstnären som försvann” och handlar enligt de förhandsinformationer jag tagit del av om det hårda klimat som fanns inom Valands konstskola där revolutionsromantikerna KFML(r) styrde. Något svar på vad som hände verkar inte ges.

Författaren och konstkritikern Thomas Millroth har kommenterat och reflekterat här i Sydsvenskan. Dokumentärfilmaren Johan von Sydow intervjuar i GP här. En förhandsglimt har ni här. 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i KFML(r). Bokmärk permalänken.