I dag är det Stasis födelse- och dödsdag

Den 8 februari 1990 lades Ministerium für Staatssicherheit, Stasi, DDR:s säkerhets- och underrättelsetjänst, officiellt ned. Ett civilt styre tog över och knappt två år senare bildades BStU, den myndighet som förvaltar Stasiarkivet och som ger service till berörda, journalister och forskare.

Visst är det intressant att tyskarna valde att lägga ner Stasi just denna dag, inte bara för att det var den 8 februari, utan för att det var den 8 februari 1990. Den dag då Stasi skulle ha firat sitt fyrtioårsjubileum.  

Stasi grundades den 8 februari 1950 och byggdes upp som en ren säkerhetstjänst under sovjetiskt överinseende. I början på 50-talet inlemmades det civila utrikesspionaget HV A, Hauptverwaltung Aufklärung. Det är därför jag benämner organisationen säkerhets- och underrättelsetjänst.

Att jag använder orden i den ordningen är viktigt. Först och främst var Stasi en säkerhetstjänst som övervakade sin befolkning, i Sverige och utomlands. Av närmre 100 000 anställda vid murens fall var bara en bråkdel HV A-folk. Det ska inte tolkas som att HV A är ointressant ur svensk synvinkel. Tvärtom. Med den lilla organisation utrikesspionaget hade var de nämligen mycket framgångsrika. Genom dem kan vi lära oss mycket. Tyvärr finns inte den politiska viljan i Sverige att vi ska göra det.

Den 15 januari stormade en uppretad folkmassa Stasis högkvarter på Normannenstrasse i Lichtenberg i Berlin. Befolkningen hade sett att rök steg mot skyn från olika platser i staden. De förstod att Stasis medarbetare höll på att elda upp bevis på vad de gjort, dokument som skulle kunna visa omfattningen av den övervakning som skett. Östtyska medborgarrättskämpar ville stoppa förstörelsen. Det var därför de stormade högkvarteret.

Knappt tre veckor senare lämnades Stasis olika arkiv i DDR över till ett civilt styre. Det råkade bli på Stasis 40-årsdag, den 8 februari 1990. Att det blev på just denna dag kan inte ha varit en tillfällighet. Det måste ha varit en markering mot en hatad organisation. En markering under en i högsta grad osäker tid. Var inte datumet väl valt? Var det inte så att man på alla sätt ville hindra att ett fyrtioårsjubileum skulle firas? 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Hauptverwaltung Aufklärung, HVA, Stasi, Tyskland. Bokmärk permalänken.