Helsingin Sanomat reder ut frågorna om intresset för nordiska forskningsprojektet Eiscat

Dagens internationella utgåva av finska Helsingin Sanomat reder förtjänstfullt ut begreppen kring Stasis (och KGB:s) intresse för det nordiska radarforskningsprojektet Eiscat, vars huvudkontor finns i Kiruna. Helsingin Sanomats artikel har ni här.

Enligt den finska tidningen ska två av de 29 rapporter som en finländsk forskare ska ha lämnat till Stasi ha gått vidare till KGB. Hur de nu vet det framgår ej av artikeln, men en av rapporterna påstås ha gällt Eiscat.

Jag har tidigare saknat förklaring på varför främmande makts underrättelsetjänster skulle vara intresserade av Eiscat, men nu får vi en förklaring.

A military source told Helsingin Sanomat on Thursday that the EISCAT system operates in the same frequency range as missile warning systems. The technology also makes it possible to see beyond the horizon, allowing for an early warning and more time to launch anti-missile missiles, or a retaliatory strike”, skriver Helsingin Sanomat.

Som sagt var. Jag kan varmt rekommendera artikeln. Och så kan jag väl inte säga annat än att jag är förvånad över att svensk media inte har vaknat över huvud taget. Eiscat är i högsta grad också ett svenskt forskningsprojekt.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Finland, KGB, Norge, Stasi, Sverige. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Helsingin Sanomat reder ut frågorna om intresset för nordiska forskningsprojektet Eiscat

 1. Dan Ljungstam skriver:

  Jag har läst artikeln via länken och tackar! Den var intressant.

  Innehållet om Larsens verksamhet är inget sensationellt utan vardagsmat. Underrättelsetjänster bedriver verksamhet för insyn i mycket forskning världen runt utan att tillkännage sitt intresse: underrättelsetjänster går via figurer som Larsen och opererar på sina regeringars uppdrag. Det är som Larsen själv säger om sin roll: ”normalt”. Pengar att betala har stormakterna som grus i fickorna och för ”småpotatis” kan de få mycket. Vilka stormakternas intressen är ligger ofta långt utanför vanliga människors förståelsehorisont.

  Självklart hade ryssarna fångat upp radiosignalerna från Eiscat och undrat vad i helskota som var i görningen i dess närhet.

  Ryssland har varit utsatt för mycket massiva arméinvasioner flera gånger om under historiens gång. Frankrike (Napoleon) och Tyskland (Hitler) kom med två överraskande, förödande och massiva arméanfall på ett helt oskyldigt folk. Utan föregående ”varningsklockor” kom de och kostade miljontals ryssars liv!

  Den ryska björnen höll med all rätt ett vakande öga på ett Sverige som gick alla bakom ryggen och hjälpte Hitlertyskland med transport av stridande trupp till grannlandet Finland. Vi släppte igenom trupptransporterna och hjälpte till med logistiken!

  Låten ”Vem i hela världen kan man lita på” kunde ha skrivits i vårt bordersland Finland eller varför inte i Ryssland.

  Lycka till med dina fortsatta efterforskningar i detta ämne!

Kommentarsfältet är stängt.