Ny bok om danska fackföreningsrörelsens samarbete med CIA och om dess koppling till Marshallhjälpen

Videnskap.dk har publicerat en artikel om en ny bok från den danska forskningsvärlden. Boken är skriven av Ph.d-stipendiaten vid Saxo-institutet vid Köpenhamns universitet Dino Knudsen. Den heter ”Amerikaniseringen af den danske fagbevægelse – Marshallhjælp, kold krig og transatlantiske forbindelser, 1945-1956” (Förlaget Museum Tusculanum).

Att danska socialdemokratin använde fackföreningsrörelsen som underrättelsetjänst och levererade information till bland annat CIA är tydligen ingen nyhet. Om jag förstått det rätt blev det belyst bl a av PET-kommissionen. Det nya med Knudsens bok uppges vara att han belyser omfattningen samt dess koppling till Marshallhjälpen. Dvs samarbetet med amerikanarna innebar att (S) fick råda över var Marshall-pengarna skulle gå.

Atikeln om Knudsens bok har ni här. Bloggkommentarer kopplade till detta har ni här. 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i CIA, Danmark, kommunism. Bokmärk permalänken.