GP plockar upp nyheten om finska IM Larsen

Tidningen GP refererar till nyheten om att en finsk Stasiagent avslöjats i tysk tv, nämligen IM Larsen alias forskaren Lassi Päivärinta. Journalisten Jan Winter referar till i en finsk tidning som redogör för Päivärintas argument för att så att säga inte riktigt ha varit Stasiagent, utan bara delat med sig av forskningsmaterial och som av en händelse råkat få ersättning för en semesterresa.

Det framgår inte i GP-artikeln hur mycket pengar det råkade vara. Men det framgår av ARD:s program som ni har här.

Lille Lassis förklaringar är väl inte något som en mediekonsult hade haft som skolexempel på god krishantering. Det haltar något i förklaringarna. Jo, visst lämnar han över vetenskapliga dokument. Men det var ju ”normalt”. Och så fick han pengar för en resa. 2400 D-Mark står det i akten, får vi se ca 6 minuter in i programmet. Lille Lassi säger dock att han inte behövde dem. Fast sedan får han ju erkänna att han faktiskt tog emot dem. Han pratar om någon semesterresa till Budapest som de skulle vara till.

Jag tittar om på programmet och stoppar videon. Läser vad det står i förpliktelsen. Årtalet 1982 framgår också.

Lite googlande visar att 2400 D-mark kan ha varit ca 4-4,5 gånger pengarna vid den här tidpunkten. Låt oss vara snälla och säga 4 gångar pengarna. Omräknat i 2010 års prisnivå från 1982 blir det således 23 882 kronor. Någon som tror att det verkligen behövdes närmre 24 000 kronor för att åka på semester till Budapest i början på 80-talet? Kom igen. Dra den där med Rödluvan!

P.S. Det verkar vara en TT-grej, eftersom andra svenska tidningar har den nu med signatur Jan Winter. Det bör också påpekas att det är en felaktighet i dokumentären. Enligt säker källa har finska myndigheten inte påstått att Stasi inte varit verksamma i landet. Däremot har de hemligstämplat deras Rosenholz-innehav.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Finland, Stasi. Bokmärk permalänken.