ARD:s program om Stasis kapade identiteter – och stora lärdomar att dra för svenska journalister om konfrontationsteknik

TV-inslaget av den tyske journalisten Gabi Probst om kapade västtyska identiteter ligger nu på nätet. Mycket mycket intressant. Här berättas inte bara historien om två av Stasis 60 000 offer för kapade identiteter. Här konfronteras även den andra sidan, nämligen DDR-forskaren IM Rudolf som kapat en västtysk persons identitet och lärt sig kunna rabbla personens bakgrund utantill. Även IM Rudolfs vän, den finske IM Larsen som enligt Stasidokument som visas i programmet bland annat tar emot 2400 D-Mark av Stasi, får svara på frågor om vad de gjort. Av Stasidokumenten framgår att det rör sig om rapportering om andra forskare och om överlämnande av forskningsmaterial till DDR. Ämnesområde: medicin och teknik.

Förutom att vi får klarhet i varför dessa kapningar genomfördes så får jag som journalist en intressant belysning av hur erfarna tyska journalister arbetar när de ska bevaka vad som hände under kalla kriget.

För det första: konfrontera aldrig en Stasiagent innan du läst dennes handlingar i Stasiarkivet. 

För det andra: Läs noggrant och memorera detaljer som är viktiga.

För det tredje: Inse att agenten kan ha levt i årtionden under en ”legend” och ha inövade svar för att använda vid ett polisförhör. I detta ingår färdiga förklaringar om vad personen kan erkänna, ofta saker som är av ringa karaktär. 

För det fjärde: Var beredd på att personen inte vill svara på dina frågor. Det kan finnas personliga skäl för att skydda familj eller karriär. Det finns många tragiska historier i agentvärlden. Vill du kompromissa och ge anonymitetsskydd för att få personen att tala?  

Inslaget är intressant för nordiska journalister att se. Hur en tysk journalist arbetar. Notera kroppsspråket hos IM Rudolf och IM Larsen! Stockholm används f ö som mötesplats för de tu. Programmet har ni här, mer att läsa här.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Stasi. Bokmärk permalänken.