60 000 förfalskade pass och ett avslöjande som berör Finland och Sverige

Det tyska tv-programmet Kontraste (RBB Nachrichten) har sänt ett tv-program om Stasis arbete med den ungefärliga titeln ”Stasi förfalskade västpass”.

Det här med att Stasi såg till att förfalska västtyska medborgares pass är ingen nyhet. Förfalskningar användes av Stasiagenten Gustav Holm Haase när han reste till Sverige och Danmark på 1960-talet. Efter att han gripits 1968 dömdes han bland annat för dokumentförfalskning.

Men omfattningen får vi nu veta: omkring 60 000 pass ska Stasi ha förfalskat genom åren. Så vitt jag vet brukade man hitta personerna genom att de passerat en östtysk gränskontroll och att man då såg till att omsorgsfullt fotografera av handlingarna.

Personerna vars identitet man lånade ställdes sedan under Stasis övervakning. Det var ju viktigt om man använde en annan persons identitet att veta hur ”originalet” skötte sig. Blev personen efterlyst av polisen, eller dog, var det ju inte så bra att ha en agent som reste omkring med denne person identitet!

Programmet Kontraste har talat med ett aningslöst par i Västberlin som fått sin identitet kapad av en vetenskapsman, som i dag är verksam som professor i Jena. Denna IM-professor i Jena var tydligen ledningsofficer för en finländare, som också arbetade för Stasi. Finländaren är i dag ”en ansedd professor i Helsingfors”, enligt programmet.

Enligt Kontraste ska de två Stasimedarbetarna varit verksamma även i Sverige. Uppdraget har bland annat handlat om att lämna ut personliga uppgifter om enskilda forskare, men också att lämna ut forskningmaterial från Väst.

I Stasiarkivet ligger tusentals säckar med sönderrivna dokument. Arbetet med att lappa ihop dokumenten har gjorts för hand i många år, men håller nu på att datoriseras. Avslöjandet om passförfalskningarna har kunnat göras möjligt genom denna rekonstruktion.

Mer info har ni här.

p.s. mer info har ni också här. 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Finland, Stasi, Sverige. Bokmärk permalänken.

En kommentar till 60 000 förfalskade pass och ett avslöjande som berör Finland och Sverige

  1. Dan Ljungstam skriver:

    Det klassiska sätter för s.k. illegalister att skaffa sig en identitet är att utnyttja en avliden individs data (s.k. legend) för att kunna etablera sig i det land som är målet för kommande illegal verksamhet. Underrättelsetjänster över hela världen använder metoden. Vårt strikta individuella personnummer är ovanligt i övriga världen, likaså persondatabaser med landets hela befolkning – men även i vårt land kan illegalister etablera sig utan att riskera upptäckas.

Kommentarsfältet är stängt.