Renoveringen av Stasihögkvarteret för 10,6 miljoner och besöksrekord för Stasifängelset Hohenschönhausen

DDR och Stasi är borta, men intresset för det förgångna är det definitivt inte. I dagens tyska tidningar rapporteras flitigt om renoveringen av Stasihögkvarteret och om att Stasifängelset Berlin-Hohenschönhausen, som i dag är museum, slog besöksrekord 2011.

Berlin-Hohenschönhausens historia har jag tidigare skrivit om här. Besökssiffran behöver dock uppdateras för nu har 2,4 miljoner människor varit här sedan öppnandet 1994. Rekordsiffran från 2011 är omkring 345 000 besökare. Jättebra, men för tillfället klarar inte museet fler besökare utan måste ibland säga nej till grupper. En utbyggnad är dock på gång med café och museishop och den ska vara klar 2013. Om detta finns att läsa finns här.

Gårdagens pressvisning i det nyrenoverade Stasihögkvarteret i Lichtenberg har gett eko i många tidningar. Siffran 10,6 miljoner kronor anges för renoveringen, men jag är oklar om det bara är Haus 1, dvs huset där bl a Stasichefen Erich Mielke höll till, som pengarna gått till. Hela gamla Stasihögkvarteret är ett stort komplex och jag gissar att renoveringen är en ”never ending story”.

Erich Mielkes skrivbord. Erich Mielkes stol. Erich Mielkes bokhylla. Men var är alla telefoner? Hoppas museet nu plockat in något i hyllorna så det ser ut som när rummet användes!

Den som vill titta på bilder eller läsa mer kan gå in på Tagesspiegel här, eller på Berliner Morgenpost här. Jag har dock för mig att det tidigare var fler telefoner på Herr Mielkes enorma skrivbord, även om det inte riktigt framgår av min bild här till vänster.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Stasi, Tyskland. Bokmärk permalänken.