Berliner Morgenpost om Das System: Beklämmande nära verkligheten

Första recensionen av den tyska filmen Das System – Alles verstehen heisst alles verzeihen har dykt upp på nätet. Det är Berliner Morgenpost som ger 4+ av 5 i sin recension av den prisbelönte dokumentärfilmaren Marc Bauders spelfilmsdebut.

Recensenten Thomas Abeltshauser noterar att ”Das System” skiljer sig från nostalgifilmer som ”Good Bye, Lenin!” och ”De andras liv”. Det nya är att regissören Marc Bauder betraktar vår nutid och konstaterar att det forna östtyska systemet, med dess spioneri, hot och korruption, fortsätter än idag. Det förflutna blandas med fiktionen av verkliga händelser, som bygget av Nord Streams gasledning och öppnandet av just denna i november förra året av förbundskansler Angela Merkel och Rysslands president Dmitrij Medvedev.

Slutbetyget blir att filmen är ett utmärkt utforskad och iscensatt drama, men också framför allt: beklämmande nära verkligheten. 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Ryssland, Stasi. Bokmärk permalänken.