Ny bok: En styckad irakisk underrättelseman och stödköp av Guillous hyllningsroman till den irakiska diktaturen

SvD skriver i dag om en ny bok av Mats Ekman, som heter ”På uppdrag från Bagdad – Saddam Husseins underrättelsetjänst på svensk mark” (Sekel bokförlag). Artiklarna har ni här och här. 

I boken berättas historien om den avhoppade irakiske underrättelsemannen Majid Abdul Karim Husain, vars kvarlevor återfanns i två resväskor och några hoptejpade plastpåsar utanför Grödinge kyrka söder om Stockholm den 17 mars 1985. Ekmans utdrag från den rättstekniska undersökningen (som SvD:s läsare slipper läsa) fick i alla fall mig att hämta andan. Huvudet låg i den svarta väskan, men inte näsan och överläppen, som låg i den bruna väskan eller i de lösa plastsäckarna. Jag avhåller mig från resten av redogörelsen eftersom jag anar att offret var levande under viss del av ”arbetet”.

Vem var då denne Majid Husain?

Majid Husain var en före detta irakisk underrättelseofficer som kom till Sverige 1983 och sökte asyl, men myndigheterna tvekade på inrådan av Säpo som inte trodde honom”, summerar SvD:s Erik Paulsson Rönnbäck.

De 17 december 1984 gick Majid Husain ut i SvD och erbjöd sig berätta allt om irakiska underrättelsetjänstens verksamhet mot politisk assyl (pressklipp visas i SvD). Tre veckor senare försvann han. Nyheten i Ekmans bok är att polisens sista spår ledde till Finland. Fallet löstes dock aldrig. Bland annat kanske då polisväsendet satte mycket resurser på ett annat mord – nämligen det på statsminister Olof Palme som skedde ett par dagar efter att irakiern fick sin sista vila på Skogskyrkogården i Stockholm.

Fallet med den irakiske underrättelsemannen tar stor plats i Ekmans bok. Kapitel 15 med benämningen ”Operation avlägsna tumören” är på omkring 80 sidor.

Annat intressant att notera i Mats Ekmans bok är en uppgift om Jan Guillou. Enligt Ekman ska förstesekreteraren på irakiska ambassaden i Stockholm, Basil Taka, ha skrivit ut en check på 42 000 kronor till Jan Guillou.

Utbetalningsdatum och källhänvisning anges inte i Ekmans bok (läs själva sid 77-78), men uppgiften förekommer i samband med gripandet 1979 av kriminalkommissarien vid utlänningsroteln Hans Melin och husrannsakan på dennes tjänsterum då man bland annat hittar boken ”Irak – det nya Arabien” (PAN Nordstedts 1977) skriven av Jan Guillou och hans dåvarande sambo Marina Stagh.

Guillous/Staghs bok är utan tvekan en hyllningsbok till den irakiska diktaturen. Paret skriver bland annat att det inte finns något som helst tvivel om att det är bättre i Abu Ghraib-fängelset än på svenska Österåkersanstalten. Det är till och med så att Guillou/Stagh föreslår att svenska kriminalvården borde åka till Irak och ta intryck …

Enligt Ekman ska checken på 42 000 kronor varit betalning för 600 exemplar av ovannämnda bok à 70 kronor stycket.

En svensk-irakier som gav ut tidskriften Voice of Scandinavia och som representerade den irakiska nyhetsbyrån INA ska ha fått motsvarande 20 000 dollar via ovannämnda Basil Taka, som i juni 1978 hade vissa problem att omvandla checken till kontanter hos SEB då totalsumman var så stor.

Hur mycket är då 42 000 kronor i dagens penningvärde? Tyvärr anges inte när utbetalningen till Guillou skulle ha skett, men låt oss anta senast 1979 (året då Taka utvisades).

Enligt boken ”Vad kostade det?” av Lars O Lagerqvist fick en befordrad tjänsteman på bank 12 381 kronor i månadslön anno 1980. Tittar man på konsumentprisindex så är 42 000 kronor 1979 år 2010 värda 3.03 gånger mer, dvs 127 177 kronor.

Inför Guillous resa till Irak uppgav han 1973 för Statens Invandrarverk att han fått 10 000 kronor av Sveriges Författarfond för en resa till Irak för att skriva en bok om situationen i landet. 10 000 kronor 1973 motsvaras år 2010 av sex gånger så mycket, dvs 60 000 kronor.

Dessutom fick Guillou och Peter Bratt ett ”alternativt journalistpris”. Omkring 500 journalister ska enligt en notis i SDS 25 februari 1974 ha protesterat mot att paret Guillou/Bratt inte fick Stora Journalistpriset. De samlade in pengar och överlämnade dessa till fångarna. Jag är något oklar på om de fick 10 000 kronor vardera eller fick dela på 10 000 kronor. Oavsett:

”När så ett resestipendium från författarfonden sammanföll med ett journalistpris fick vi äntligen råd att ge oss iväg”, skriver Guillou i förordet till boken Irak – det nya Arabien.

Vad i hela fridens namn menar karln med ”att få råd”? I IB-åtalets personundersökning anges ju att Jan Guillou har en förmögenhet på cirka 100 000 kronor i aktier. Ta det gånger 6,1 så har du 2010 års penningvärde. Har han inte råd att åka till Irak med sin familj då?

Gissningsvis bör väl paret Stagh/Guillou fått en liten ersättning av PAN Nordstedts för boken också. Och på så sätt har vi fått ihop en finansiering för ”sex månader studieresa” till Irak som skulle resultera i en bok om ”U-landsproblem”. Eller hur lång vistelsen nu blev i Irak 1975.

Guillou berättar inget om vistelsens längd eller finansiering i sina egna så kallade yrkesmemoarer Ordets makt och vanmakt – mitt skrivande liv (Piratförlaget 2009, sid 278-286 pocketversionen). Däremot verkar han och Stagh ha fått lysande recensioner av DN, ÖstersundsPosten, Aftonbladet och Kvällsposten. Dock ej av Expressen.

Oavsett kan den som är nyfiken på Mats Ekmans bok och som är i Stockholmstrakten måndagen den 23 januari lyssna på författaren. Platsen är ABF-huset på Sveavägen och tidpunkten är 18.00. Mer info har ni här. 

Den som lyssnar på föredraget får gärna höra av sig om herr Ekman specificerar var uppgiften om det påstådda stödköpet av Guillous Irak-bok kommer ifrån.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Irak, Jan Guillou, Säpo, underrättelsetjänst. Bokmärk permalänken.