Jaaa!!! Stasimuseet flyttar tillbaka till högkvarterets huvudbyggnad. Haus 1 öppnar på lördag!

I dag meddelade Myndigheten för Stasiarkivet, BStU, att renoveringen av det forna Stasihögkvarteret håller på att slutföras. ”Haus 1”, dvs hus nummer ett, dvs Stasihögkvarterats huvudbyggnad, det som alla säkert känner igen från diverse filmer om Stasi, har nu lämnats över till en medborgarföreningen vid namn ASTAK, Antistalinistische Aktion Berlin Normannenstrasse e.V., och BStU.

Tidigare har ASTAK drivit museet själva, men nu är det alltså ASTAK och BStU som ska göra detta tillsammans. Det bådar gott eftersom museet nu tycks ha satsat på att utställningen ska vara både flerspråkig och att man anlitat pedagoger. Sedan ett tag tillbaka har museet bytt namn från något långt och för utlänningar obegripligt till det lite enklare och begripligare ”Stasimuseum”. 

Den nya utställningen öppnar på lördag på medborgardagen klockan 10.45. Det kan ni läsa om här.

Av bilderna från BStU ser man även Erich Mielkes skrivbord. Det känns igen. Dock har hans stolar nog allt blivit uppiffade med nytt tyg. Artikel har ni här.

För er som vill besöka Stasimuseet har ni mer info på http://stasimuseum.de/

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Tyskland. Bokmärk permalänken.