Tyska socialdemokraternas presstjänst – intressant källa till Holm Haase-affären 1968 och annat

För er som söker material om Holm Haase-affären så finns en del material att tillgå i utlandet. Bland annat har jag hittat att den socialdemokratiska presstjänsten i Tyskland kommenterade affären den 27 maj 1968.

På sidan library.fes.de som tillhör Bibliothek der Friedrich-Ebert-Stiftung Politisch-historisches Informationszentrum hittar man bland annat material från SPD:s presstjänst. Holm Haase-affären 1968 benämns under rubriken ”Die Ulbricht-Spionage in Skandinavien – aufbau einer fünften Kolonne”.

SPD:s presstjänst citerar vad statsminister Tage Erlander ska ha sagt på en frågestund i riksdagen. Bland annat ska han ha berättat om att nergrävda snabbsändare inte bara hittats i Danmark, utan även i Sydsverige. Länk har ni här.

Jag passade på att surfa runt lite på det digitala presstjänstmaterialet. Prova att söka på ”Schweden” så hittar ni vad SPD har att skriva om vår neutralitetspolitik!

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i BRD, Danmark, DDR, Svensk neutralitet, Sverige. Bokmärk permalänken.