Svenska kopplingar till Stasihotellet Neptun i Warnemünde. En film om maktens kontinuitet. Om Nord Stream och Putin.

Utmed strandpromenaden i Warnemünde ligger det gamla Stasihotellet Neptun. Det byggdes av det svenska byggbolaget SIAB 1969-71. I dag är det ett femstjärnigt lyxhotell vars ledning inte tycks vilja låtsas om det förflutna. Efter att ni läst det här förstår ni varför.

På hotell Neptuns officiella hemsida finns en intressant tidslinje om hotellets 41-åriga historia. Här finns allt från bilder på byggnadsarbetet till barn som leker på hotellet på 80-talet till en bild på Neptuns egen valuta. 

Hotellet, som öppnade den 4 juni 1971 byggdes bland annat för att DDR skulle få in västvaluta. Ett sätt att kontrollera penningflödet var att förmå besökarna att växla in västvaluta på hotellet istället för att gå till svartväxlarna. För att få något ätbart i hotellrestaurangen Koralle, eller en drink i Sky-Baren Panorama eller nere i källaren på diskotektet Daddeldu var man tydligen tvungen att ha hotell Neptuns egentillverkade valuta som betalningsmedel.

Folk från Väst på ett hotell betydde också att Stasi var där. Hur många spioner kan de ha haft på hotellet tror ni?

Låt oss börja med vad som redan gjorts. Der Spiegel gjorde 2009 en artikel om hotellet, där det bland annat framgår att Neptuns hotellchef, IM Wimpel, jobbat för Stasi. Artikeln har ni här.

Än fylligare blir redovisningen om man backar till Die Welts artikel från 2006. Artikeln ”Stasi-Bastion an Ostseestrand” är skriven av Wolfram Bortfeld, som varit med och gjort filmdokumentären ”Hotel der Spione – Das Neptun am Ostseestrand”. Man kan väl säga att Bortfeld kan ämnet. Artikeln i Die Welt har ni här. 

Efterforskningar i Stasis arkiv har visat att omkring 100 IM, inofficiella medarbetare, Stasiagenter, har arbetat på hotell Neptun. Hur många procent det var av totalen hade ju varit kul att veta. Jag har sett några siffror som kan tyda på typ var åttonde, men det är som sagt var bara en gissning. 

Flera av dessa före detta Stasispioner arbetade i ledande positioner på hotellet när Bortfeld skrev sin artikel 2006, dvs sjutton år efter murens fall. 

De f d Stasiagenter som uppges ha haft ledande positioner på hotellet år 2006 var t ex IM Achim, IM Schreyer, IM Hämisch och IM Wimpel. Den senare råkade vara hotellets chef sedan 1971 då hotellet öppnade. Hotellchefen, Herr Wenzel, hade till och med varit initiativtagare till att bygga hotellet.

Herr Wenzel alias IM Wimpel ska ha fått NVA:s förtjänstmedalj 1978, enligt artikelförfattaren. Sådant fick man bara för lång och trogen tjänst och beslutet var, så vitt jag vet, alltid signerat Stasichefen (Mielke i det här fallet). En annan som fått denna ”Stasimedalj” är förresten Vladimir Putin. Vilket år ”Putte” fick den vet jag inte, men det var väl under tiden som han jobbade för KGB i DDR.

Herr Wimpel, förlåt Herr Wenzel, önskade inte vid en pressträff innan artikeln i Die Welt gick i tryck svara på Bortfelds frågor, eftersom han ansåg att de var av ”specialkarraktär”. Året därpå gick Wenzel i pension. 

En annan som behandlat hotell Neptun är professor Birgitta Almgren. I hennes bok Inte bara Stasi (2009) anger hon tre täcknamn med kopplingar till Neptun: IM Katten, IM Laila, IM Patricia. 

Om jag förstått det rätt är det täcknamn för en och samma person. Oavsett hur många det rör sig om ska kvinnan, eller kvinnorna, ha opererat från hotell Neptun i Warnemünde.

”På hotellrum med inbyggda kameror och mikrofoner lät hon sig förföras av svenskar på tjänsteresor. Men hon lockade inte bara hemligheter ur naiva svenskar. Hon spionerade och angav också egna DDR-medborgare”, skriver Almgren (sid 125)

Laila/Katten tar reda på hur svenska ambassaden och Amnesty hjälper DDR-medborgare att fly. Hon skaffar sig svenska vänner och får dem att tro att hon vill fly. En skeppsmäklare i Göteborg erbjuder henne äktenskap, men det enda hon vill är att ta reda på flyktväg åt Stasi. Allt detta sker via hotell Neptun. Så jodå, visst finns det svensk-kopplingar i detta svenskbyggda hotell!

I förra inlägget berättade jag om en nytt tyskt kriminaldrama med tysk biopremiär 12 januari och som behandlar Stasi efter murens fall. ”Das System – Alles verstehen heißt alles verzeihen” är en fiktion, men regissören Marc Bauder har inspirerats av verkligheten.

I en intervju som ni har här berättar han hur han fascinerats och inspirerats av maktens kontinuitet. Han bes ge exempel på vad han menar och nämner två namn: Matthias Warnig och Klaus Wenzel. Två män som gick vidare efter murens fall. Två män som absolut inte förlorat den makt de haft under DDR-tiden. 

Enligt en artikelSt Petersburgs Times daterad 1 mars 2008 ska Matthias Warnig ha byggt sin karriär på sin vänskap med den inte helt obekante Vladimir Putin. Tidningen citerar en artikel i The Wall Street Journal, som jag inte hittar på nätet. 2008 var Warnig i alla fall vd för Dresdener Bank. Enligt Bauder värvades Warnig till banken 1990 med uppdrag att bygga upp bankverksamhet i Ryssland, varpå Warnings vänskap med Putin, som då jobbade för borgmästaren i St Petersburg, ska ha varit viktig.

Av alla absurda absurditeter så anger tidningsartiklarna jag tagit del av att Warnig bland annat spionerade på Dresdener Bank, och sen när muren föll rekryterades han till banken för att bygga upp verksamhet i Ryssland. Warnigs Stasitäcknamn ska ha varit ”Ökonom” och ”Arthur”, vilket framgår här. 

Kontakterna med Putin lär vara goda fortfarande, för när gasbolaget Nord Stream, vars majoritetsägare är ryska Gazprom, grundades 2005 sattes Matthias Warnig in som dess VD. Där sitter han kvar än.

Ett annat exempel på maktens kontinuietet som regissören Marc Bauder tar upp är hotell Neptuns chef  1971-2007, Klaus Wenzel. Även han Stasimedarbetare sedan många år tillbaka. Vid murens fall fortsätter allt som förut. Hotellchefen och andra Stasimedarbetare i ledningen sitter kvar. 

Detta är tänkvärt, eftersom de flesta fabriker och ”affärsverksamheter” som funnits bakom järnridån obönhörligt gick mot sin undergång när muren rasade. Efterfrågan och teknikutveckling spelade inte den gamla planekonomin i händerna, om man säger så. Men hotell Neptun bestod. Officiellt hade DDR kämpat mot ”kapitalismen”, men de byggde också ett kapitalistiskt hotell i Warnemünde vars verksamhetsidé (att dra in pengar på turism) fortfarande hålls vid liv.

Så det är med detta i bagaget som jag finner regissören Marc Bauders film ”Das System – alles verstehen heisst alles verzeihen” högintressant. En rysk gasledning (som råkar gå på svenskt territorialvatten) och hotell Neptun som en fiktion. Gamla Stasiofficerare som sadlat om och anpassat sig till den nya verkligheten. En ung man på glid som inte riktigt känner sina rötter. 

Filmens undertitel betyder ”att förstå allt är att förlåta allt”. Regissören ger inget entydigt svar om vad det betyder egentligen. Sätt ett frågetecken efter och fundera på vad ni tycker. Själv tänker jag försöka se filmen så snart som möjligt.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Ryssland, Stasi, Sverige, Tyskland. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Svenska kopplingar till Stasihotellet Neptun i Warnemünde. En film om maktens kontinuitet. Om Nord Stream och Putin.

  1. Ping: Ännu har inte någon distributör köpt in ”Das System – Alles verstehen heisst alles verzeihen” | Tankar om IB

  2. Dan Ljungstam skriver:

    Världen kan inte tecknas i svart och vitt, där finns så många gråa nyanser emellan: Wir sind alle Menschen/ Children of the world/ Barn av sin tid.

Kommentarsfältet är stängt.