Stasiutredd får inte ta del av samma källmaterial som Birgitta Almgren

Den juridiska nyhetstjänsten Infotorg Juridik har lagt ut en flash på nätet om en kammarrättsdom där en kvinna, som ”i forskaren Birgitta Almgrens bok Inte bara spioner pekats ut som Stasi-agent nekas att ta del av material hos Säpo som Almgren tidigare fått ta del av – samma material som låg till grund för boken.”

Den som uppgett att hon driver den här frågan till högre instans är Marianne Ersson, den så kallade nr 6 i Almgrens bok. Det visar sig att det är hon som fått avslag i kammarrätten. Den 4 januari ställde hon upp i Hela Hälsingland och berättade om det hela. Artikeln har ni här.

Ersson anger att hon funderar på att överklaga. En prövning i högre instans vore välkommet. För Erssons del vill hon ta del av samma material som Almgren fått se, och inte bara de 115 sidorna hon hittills fått se. Men i det större perspektivet vore det också bra att få en prejudicerande dom då det även är andra som vill se sina akter hos Säpo.

Vissa riksdagspolitiker har flaggat just för frågan om att berörda ska få ta del av vad som skrivits om dem. Huruvida de menar att ”det är bra som det är” eller om en förändring bör ske har i alla fall jag inte hört något om. En dom i högre instans kanske skulle få en del att visa färg. Fortsättning följer.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Säpo, Stasi, Sverige. Bokmärk permalänken.