Birgitta Almgren ifrågasätter riksdagspartiernas beslut och kritiserar Säpo. Men det finns ett sätt att komma runt problemet.

Professor Birgitta Almgren har i dag en debattartikelDN Debatt. Almgren är kritisk till att riksdagspartierna den 16 december valt hållningen ”att allt är bra som det är”, dvs att de regler kring hur forskare ska få ta del av material hos Säpo måste beläggas med restriktioner.

De restriktioner som Almgren talar om är att hon inte får diskutera med andra forskare vad hon läst i Säpos utredningar om misstänkt Stasibelastade personer. Hon kan inte svara på vissa frågor från journalister och får inte heller prata med de berörda som finns i akterna. I samband med att Säpo nu låtit en SvD-journalist se en utvald del av en persons personakt, utan restriktioner, blir situationen än mer bisarr.

”För Säpo finns det givetvis all anledning att assistera en journalist som kan försvara de tillkortakommanden myndigheten uppvisat i sin utredning av Stasis infiltration i Sverige. Resultatet blir en sporadisk beskrivning som ger bilden av att Säpo gått till botten med DDR:s verksamhet i Sverige. Informationstillgången styrs av Säpo medan forskare och journalister inte har tillgång till samma källmaterial”, skriver Almgren.

Hon skriver också att det är viktigt att notera att diktaturens offer inte alls kommer till tals i debatten. Kanske inte i debatten. Men i media har de synts sporadiskt. Föredömligt har Västerbottenskuriren gett plats åt diktaturens offer, och Corren och Aftonbladet har faktiskt gjort goda uppföljningar.

Jag är personligen övertygad om att vi kommer att få höra många nya röster under 2012. Varken Säpo eller riksdagens partier kan hindra svenska medborgare från att begära ut sina akter ur Stasis arkiv. Alla människor på denna jord har nämligen denna rättighet. Alla som blivit övervakade, här i Sverige eller i DDR, har dessutom rätt att få veta vem det var som rapporterade om dem. Vill de berätta om vad de har råkat ut för så har de möjlighet att göra detta. Vi har yttrandefrihet och pressfrihet i det här landet.

Genom att de som misstänker att de kan ha blivit övervakade lämnar in en begäran till Myndigheten för Stasiarkivet, BStU, så kan vi skriva kalla krigets historia utan statens pekpinnar. Tänk på att även du som nyligen fyllt 30 år kan ha varit övervakad – här i Sverige. 

Jag refererar nu till journalisten Christoph Anderssons artikel i Sydvenskan förra året. I artikeln ”När Stasi var i Skåne” framgår att agenten IM Klaus Schulz beordrats av Stasi att kartlägga studenter i Lund, och att ta jobb som lärare och undervisa tyska barn i Skåne.

”Genom barnen får han veta med vad och var föräldrarna arbetar o s v”, läser Christoph Andersson i Stasis noteringar. Målet är att värva några av barnens föräldrar.

Så om du är mellan 30 och 40 år, har bott i Skåne under skoltiden och har rötterna i DDR eller BRD så tycker jag att du genast ska göra en ansökan till BStU om att få se din och dina föräldrars eventuella personakter. Ansökningsformulär hittat du här

Det finns en lösning på hur vi kan skriva svensk historia. Det tar bara lite längre tid. Tyvärr kommer denna väg att kantas av sporadiska avslöjanden som ibland kan få proportioner som de kanske, med eftertankens kranka blekhet, inte var värda. Men så länge våra politiker har den hållning de har så är det så här det kommer att bli. Det är politikerna som har valt vilken väg vi ska gå. Då är det bara att följa den.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Säpo, Stasi. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Birgitta Almgren ifrågasätter riksdagspartiernas beslut och kritiserar Säpo. Men det finns ett sätt att komma runt problemet.

 1. guenterwe skriver:

  Glöm första kommentaren, här är en uppdatering,
  Även om våra politiker den 16.december har ”lagt locket på” är det skönt att kunna konstatera att ingen har hitintills klarad av att ”lägga locket på” Birgitta Almgren. Den damen har verkligen förtjänad årets bragt medalj om det finns en sådan för forskare.
  Angående stasis metoder att använder barn som IM kan jag rekommendera att titta på ett program som gick på tysk TV i natt. Klicka på filmikonen så rullar den på en gång till, tyvärr bara på tyska. Sammanfattning gå att översätta till tyska som ge en liten bild av vad det handla om. http://programm.daserste.de/pages/programm/detail.aspx?id=2401B1D04CC541CD99B8E9FA2FAF9530
  Det är otroligt men det handlade faktiskt om ca. 8000 barn och ungdomar som stasi strax före murens fall hade som IM !!
  Jag måste säga att man blir tagen av att titta på denna film, borde visas textad på svensk TV.
  Här är det inte någon som har lagt ”locket på” utan både offren och förövare har möjligen att träder fram offentlig. Med hjälp av sina egna tillgängliga arkivunderlag och experthjälp från historieforskare har man skapad ett dokument som ge kommande generationer möjligheten att förstå dettamörka kapitel av vår historia bättre
  Något för våra ”lägg på locket” politiker att fundera över.

 2. guenterwe skriver:

  Även om våra politiker den 16.december har ”lagt locket på” är det skönt att kunna konstatera att ingen har hitintills klarad av att ”lägga locket på” Birgitta Almgren. Den damen har verkligen förtjänad årets bragt medalj om det finns en sådan för forskare.
  Angående stasis metoder att använder barn som IM vill jag tipsa,lite sent kanske, om ett program som gå på tysk TV i natt på ARD 0.15 / Astra satellit
  (Nacht von Mittwoch (04.01.) auf Donnerstag (05.01.)
  Stasi auf dem Schulhofhttp://programm.daserste.de/pages/programm/detail.aspx?
  id=2401B1D04CC541CD99B8E9FA2FAF9530
  Det är otroligt men det handlade faktiskt om ca. 8000 barn och ungdomar som stasi strax före murens fall hade som IM !!

Kommentarsfältet är stängt.