Hur ser en superförförare ut egentligen? Se Romeoagenten Jörg Meyer alias Rudolf Samiec

Vad händer om man kombinerar världens äldsta och världens näst äldsta yrke? Den prostituerade och spionen i ett? Rätt svar: man får Markus Wolfs Romeo- och Juliaagenter. 

Kärlek och spionage har kombinerats sedan urminnes tider, men Markus Wolf, chefen för DDR:s utrikesspionage Hauptverwaltung Aufklärung, HV A, förfinade metoderna. Idén var att skapa långvariga relationer så att offret, oftast en kvinna, tappade både trosor och förnuft (alternativt kalsonger och förnuft) och lämnade ut all den information som HV A behövde under så många år som möjligt. Ibland visste offret inte ens om att han eller hon arbetade för främmande makts underrättelsetjänst.

Nu undrar ni säkert hur en manlig statlig superduper-förförare från DDR kan se ut. Är han snygg? Charmig? Sexig? Macho? Eller kan det månde vara en velourkille? 

Ett utmärkt exempel på en topputbildad Homo Förförikus är Romeoagenten Jörg Meyer, alias Rudolf Samiec. Låt oss dra hans bakgrundshistoria: 

Jörg Meyer (f 1944) studerade vid universitetet i Greifwald när HV A fick upp ögonen för honom. De goda studieresultaten lär ha presterats inom ämnesområdet Norden (språk och/eller kultur) och det tyckte HV A var intressant. 20 år gammal inledde Meyer en tioårig utbildningsperiod till agent och superduperförförare. Många resor görs till Danmark och Meyer charmar människor på sin väg. Han flyttar i princip genast in till en dansk familj han tilltalat på en restaurang, blir tillsammans med en dotter i huset, försvinner sedan spårlöst för att sedan komma tillbaka. Alla tycks älska honom. Ingen tycks ifrågasätta någonting.

1973 går en tysk sjöman hädan. När HV A får nys om att den tidigare DDR-medborgaren Rudolf Samiec liknade Jörg Meyer bestämde HV A sig för att sätta in sin agent i sitt riktiga arbete. Hösten 1973 dyker Rudolf Samiec (Meyer) upp i Köpenhamn och flyttar in på en studentkorridor. Samiec/Meyer charmar många kvinnor på sin väg, inklusive brudarna på korridoren.

”Alle pigerne på gangen var helt vilde med Jörg. Og mange var jaloux på mig, säger hans första flickvän som intervjuas i boken Muldvarpekrigen (Forlaget Zac 1980)

Författaren till boken, H.B. Foged Christiansen, har en underhållande beskrivning av Meyers många kvinnor. Likt en Raskenstam far Meyer fram. Trosorna faller till höger och vänster och inte ens när Jörg Meyer grips 1978 tycks kvinnorna bli arga. ”Rudi” kan absolut inte vara någon spion!

”Og hvis han virkelig er det, kan det vaere lige meget. Vi holder stadig af ham, vi vil hjaelpe ham”, uppges Meyers danska och norska väninnor säga samstämmigt till författaren.

Jörg Meyers ”väninnor” bildar t o m en slags stödförening och ger ut en bok som heter ”Isolationsdigte”. Det är Meyers dikter från fängelset. Kanske kan återfinnas på antikvariat om någon är intresserad … 

Enligt Foged Christiansen styr Meyer sina ”väninnor” med järnhand. Bara när Meyer, som sitter i en cell i Hilleröd, ger sin tillåtelse så öppnar kvinnorna mun och svarar på författarens frågor.

För en av Meyers kvinnor, Karen, går det inte så bra. Meyers flickvän nummer ”jag-vet-inte-vad” döms till fängelse efter att ha lämnat ut papper från det danska utrikesministeriet till mannen hon var förlovad med (Meyer). Karen visste aldrig att papprena skulle gå till Stasi. Det förklarade aldrig Meyer. Det skulle vara bra för vänsterrörelsen, var det enda han sa.

Är ni tillräckligt nyfikna nu för att ta del av hur en riktig Romeoagent kan se ut? Visserligen har några årtionden lagts till, men ändå.   

Testa er själva och känn efter hur ni upplever honom. Är han sympatisk? Charmant? Trovärdig när han säger att han ångrar att han ljög för Karen och ber henne om ursäkt på klingande danska?

Och en sak till. Handen på hjärtat: Om ni skulle gå till en psykoterapeut – skulle ni vilja lämna era innersta tankar till en f d Stasiagent och superduperförförare? Jag kan i alla fall garantera att han kommer att förstå er mycket väl!  

Inslag där danska TV 2:s Ulla Terkelsen intervjuar Meyer från 2009 har ni här.

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Har gett ut boken Det hemliga Malmö 2020 (med Gunnar Ekberg) och Om Tango 2001 - om ordlösa samtal om konsten att kramas. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien.
Detta inlägg publicerades i Danmark, DDR, Hauptverwaltung Aufklärung, HVA. Bokmärk permalänken.