The Guardian tar upp frågan om brittiska Rosenholzdokument ska lämnas över till Stasiarkivet – och du kan vara med och rösta

Brittiska tidningen The Guardian publicerade i förrgår en artikel om de brittiska Rosenholzdokumenten och ett önskemål att att kopior på dessa överlämnas till Stasiarkivet i Tyskland. Artikeln har ni här. 

Det kartotekssystem som Stasis utrikesspionage HVA hade förstördes vid murens fall, någon gång under vinter 1989/90 eller möjligen på våren 1990. Mikrofilmade kopior kom dock på avvägar och hamnade hos CIA. Kuppen räknas som CIA:s största bedrift någonsin. Under 90-talet fick Tyskland visst tillträde till denna del av det ameriksanska arkivet och kunde ta med sig handanteckningar. Detta betecknades som ”Operation Rosewood”, vilket ledde till att kartotekssamlingen som befinner sig i USA döpts till Rosenholz.

Enligt artikeln i The Guardian fick MI5 någon gång på 90-talet kopior från CIA:s Rosenholzkartotek över brittiska medborgare, men även också andra som kan ha varit verksamma för Stasi i Storbritannien. 1999 berättade dåvarande utrikesminister Jack Straw i parlamtenet Storbritannien bedrev förundersökning kring mer än 100 personer, de flesta av dem britter. Detta har ni i en annan artikel här.

Enligt denna artikel ska BBC samma år har publicerat material som ska ha visat att ett antal britter hade gett information till Stasi, bland annat Robin Pearson (ekonomi, Hull university) och Vic Allen (tid professor i industriella relationer vid Leeds university och även en framträdande person i kampanjen för kärvapennedrustning). Enligt The Guardians artikel ska forskaren Anthony Glees, som arbetat på BBC:s uppdrag, ha sagt att MI5 inte tagit del av de dokument som han hartagit del av i Stasiarkivet.

Detta är mycket intressant, för om det stämmer så kan vi föra upp ytterligare ett land på listan som INTE verkar ha använt sig av expertis och som INTE har kikat i Stasiarkivet när de genomfört sina förundersökningar. Rosenholzkatoteken måste analyseras av experter som Västs underrättelse- och särkerhetstjänster antagligen inte haft och man bör ha tillgång till Stasiarkivet.

Jag börjar förstå varför det är så svårt att lämna över kartotekskorten. Risken är stor att skandaler framträder med oskyldiga som utretts. Bäst att hemligstämpla så det inte kommer fram!  

The Guardians artikel från i förrgår berättar dock något som jag ifrågasätter. Jag märker inte någon vilja i Norden över att lämna över Rosenholzkopior. Förutom en från Norge i så fall. Men övriga? Ljumt, om inte i form av iskallt ointresse.

The Guardian ställer också frågan om Storbritannien ska lämna över sina Rosenholzkort över brittiska medborgare till Stasiarkivet i Tyskland. Röstningen pågår i två dagar, så det är bara att välja ett ja eller nej här. Inte för att jag tror att det gör någon skillnad. Sorry. Iskallt ointresse råder i Europa om att få veta sanningen.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Hauptverwaltung Aufklärung, HVA, Stasi, Uncategorized. Bokmärk permalänken.