En riktigt bra sammanfattning av Uppsala Nya Tidnings ledarsida

I dag har UNT på ledarsida tagit upp situationen kring professor Birgitta Almgrens bok Inte bara Stasi, Säpos utredningar gällande fallet Marianne Ersson och SvD:s artiklar signerade reportern Mikael Holmström. 

På ett enkelt och stringent sätt redogör UNT för fallet och konstaterar att ord står mot ord. Ledarsticket har ni här.

Kort sammanfattat kan man säga så här:

  • Marianne Ersson  har fått läsa 116 sidor ur Säpos utredning om sig själv.
  • Reportern Mikael Holmström har fått läsa 92 sidor. 
  • Birgitta Almgren säger att hon fått ta del av ett större källmaterial än Ersson. 
  • Säpo anger tydligt att Birgitta Almgren inte fått ta del av allt källmaterial i den stora utredningen 2000/2001, vilket gör att det är fullt möjligt att Birgitta Almgren inte har fått se allt om Ersson.  

UNT konstaterar helt korrekt att vi övriga som tar del av detta skådespel omöjligen kan avgöra vem som har rätt eller fel. Vän av ordningen undrar naturligtvis om ens Säpo, som sitter med alla papper, sitter på den så kallade sanningen. Ska man tro på något i turerna så har ju Säpo råkat klämma in Ersson i tabeller (pluralis) över personer som erkänt att de arbetat för Stasi, trots att det enligt Säpo inte ska framgå i något utredningsmaterial om Marianne Ersson att så skulle vara fallet.

Ärligt talat tror jag inte det är många svenska medborgare som hänger med i svängarna. 

”Den enda rimliga lösningenär att offentliggöra hela materialet, så att åtminstone oberoende forskare utan restriktioner kan ta del av det. Först då kan man avgöra om Säpo har oriktiga uppgifter i sitt arkiv eller om Almgren felaktigt utpekat Ersson”, skriver UNT.

Men det är ju det som regeringen absolut inte vill.

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Stasi, Sverige. Bokmärk permalänken.