Ersson finns inte i Stasiarkivet

SvD kan i dag berätta att Marianne Ersson begärt ut information om sig ur Stasiarkivet. Beskedet från BStU är att man inte kunnat hitta något. Artikeln har ni här.

”Eftersökning i kartoteken i Centralkontoret i Berlin och filialen i Rostock visar att ingen hänvisning till Er person finns i dokumenten”, har SvD översatt beskedet från BStU.

Jag menar absolut inte att Ersson ska ha jobbat för Stasi, för sådant har jag ingen som helst kännedom om, men visst är det underligt att det inte tycks ha blivit ett enda papper om henne i Stasiarkivet, trots att hon har jobbat i DDR 1984-85? Är det möjligt att övervakningsmästarna DDR haft en utländsk medborgare från Väst anställd som lärare på ett universitetet under något års tid utan att en enda Stasimedarbetare har rapporterat om henne, t ex från arbetsplatsen i Greifswald där det säkerligen kryllade av Stasirapportörer? Inte ens ett konstaterande om att denne svenske medborgaren hade uppehållstillstånd? Var hon bodde under vistelsen i DDR? Hur hon skötte sitt arbete? Vilka människor hon träffade på sin fritid?

BStU ska ha poängterat att mer information kan påträffas i framtiden, vilket ju är sant eftersom rekonstruktion av material pågår fortfarande. Men det är också så att material har förstörts för all framtid. En hel del material förstördes av Stasis medarbetare vid murens fall. Annat förstördes av de upprörda människor som stormade huvudkontoret i Berlin i januari 1990. Det finns också material i Stasiarkivet som inte är offentligt enligt lag.

Hur ska vi tolka BStU:s svar till Ersson? Svaret är enkelt: Det kan vi inte.

För en person som säger att hon vill rentvå sig hade det bästa, enligt min uppfattning, varit om det hittats dokument om henne i arkivet. Att inte hitta ett enda papper är bara ett frågetecken som gör att spekulationer antagligen kommer att fortsätta. Tyvärr.

SvD:s ledarskribent Claes Arvidsson tar upp ett annat alternativ på dagens ledarsida. Det handlar om hur han tycker att regeringen bör agera. Genom att ge öppna de svenska arkiven för forskningen.

”Att åtminstone lyfta på locket för forskning är viktigt för historieskrivningen och fallet Ersson understryker vikten av att regeringen gör om och gör rätt i fråga om Stasi i Sverige”, skriver Arvidsson

Åsikten läggs fram för döva politiska öron. Tyvärr.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Stasi, Tyskland. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ersson finns inte i Stasiarkivet

  1. Givetvis finns (har funnits) det dokumentation på Ersson. Har man passerat gränsen in till DDR så finns exempelvis dokumenterat.
    Eftersom jag själv ansökt om att få mina underlag vet jag att detta finns. Mina upogifter vet man har funnits i en databank som blev förstörd i början av 1990 och man letar fortfarande efter mitt underlag till den databanken.

Kommentarsfältet är stängt.