Hur många personer finns med i Rosenholzkartoteket och hur många var agenter?

”Alla talar om tomten, men ingen har sett honom”, heter det ju. Med Stasis Rosenholz-kartoteket gäller snarare att namnet är på mångas läppar – men få har egentligen insikt om vad det handlar om. Låt oss börja med proportioner.

År 2000-2003 överlämnade amerikanska CIA kopior från Rosenholzkartoteket till Tyskland. Materialet rörde sig enbart om kort på tyska medborgare och levererades inskannat på 381 CD-skivor. Innehållet fördelades på följande sätt:

  • ca 293 000 Klarnamekartei, s k F16-kort.
  • ca 57 000 Vorgangskartei, s k F22-kort
  • ca 1 700 Stastikkort

Vi kan alltså konstatera att Tyskland innehar sisådär 351 700 kartotekskort ur CIA:s Rosenholz-samling. Hur många kort CIA innehar totalt sett vet jag inte. Men vem som helst begriper att det är mycket mycket mer. 

Stasi var verksamma i Norden. De var verksamma i andra Väst-länder i Europa. De hade agenter i USA och i Sydamerika. Hur många kartotek kan det bli? Räcker det med 400 000? Jag tror personligen inte det. Låt mig förklara varför!

Omfattande forskning har bedrivits på det Rosenholzbestånd som CIA lämnat över till Tyskland och som i dag finns hos Myndigheten för Stasiarkivet, BStU. Utav detta har det dragits många slutsatser. Ett av den mest intressanta är proportionerna mellan de tre kartoteken. Det finns skador på CIA-beståndet, men det förklarar inte de stora skillnaderna i proportioner. F16-kartoteken är ju till exempel fem gånger så många som F22-orna. Statistikkorten är väldigt få.

Gång på gång upprepar Stasiforskarna att F16-kartoteket, den enda del av kartoteket som Sverige har i sitt bestånd, inte visar om en person är agent eller inte. Eftersom detta verkar vara svårt att förstå bör detta kanske förklaras än en gång. 

På 50-talet hoppade en Stasiagent av till USA. Mannen hade tagit med sig 35 stycken kartotekskort ur HV A:s kartotekssystem, det som senare kom att döpas till Rosenholz. Dessa 35 kort måste ha varit F16-kort, för det tyder det senare händelseförloppet på:

F16-korten är ett klarnamnskartotek, där täcknamn, agentnummer och verkligt namn framgår. Den västtyska underrättelsetjänsten läste namnen på korten och inledde massarresteringar. Man utgick från att alla 35 på kartotekskorten var agenter.

En triumfatorisk presskonferens hölls ledd av vice förbundskansler Franz Blücher. Därefter inträffade den totala katastrofen när det visade sig att man fångat en och annan agent, men också gripit många helt oskyldiga västtyska affärsmän som absolut inte jobbat för Stasi, men som däremot registrerats i F16-systemet då de hade gjort affärer med DDR.

Efter murens fall anger den dåvarande spionchefen Markus Wolf att av de 35 personer som greps i ”Operation Vulkan” var ”åtminstone ett halvt dussin” HV A:s operativa agenter. Resten, 20-25 personer, var helt oskyldiga. Kort och gott blev den västtyska triumfen vänd till ett pinsam fadäs.

På 50-talet måste det ha befästs en misstro hos underrättelse- och säkerhetstjänsterna i Väst mot HV A:s kartotekssystem. För östtyska HV A var avslöjandet av korten ett nederlag. Samtidigt måste olyckan ha gjort HV A-chefen Markus Wolf övertygad om att man måste förstärka ”den inre konspirationen”. Ju fler oskyldiga personer som man blandade in i klarnamnskartoteket (F16), desto mer skulle man skydda de verkliga agenterna.   

Börjar ni nu förstå varför F16-kartoteket är så enormt stort? Det ingår i säkerhetssystemet att det är en blandning mellan agenter och icke-agenter. Men påståenden om att ”vem som helst” kan hamna där är inte sant. Man registrerade bara människor som var av intresse för Stasi. Det är inte samma sak som att de är agenter!!!

Enligt BStU består 90 procent av den tyska delen av F16-kartoteket av Stasis offer. Personer de övervakade. Personer som man rapporterade om vad de sagt och gjort. Resten, endast tio procent, var agenter. Av 293 000 F16-kort som var aktuella hösten 1988 kan man alltså vaska fram ungefär 29 000 agenter.

Bara den som har F22 och Statistikkort och tillgång till Stasiarkivet i Tyskland kan säga vem som var offer och vem som var förövare.

Det är bara med dessa tre ingredienser som Stasiforskaren Helmut Müller Enbergs har kunnat konstatera att HV A hade 1 929 stycken Stasiagenter i Västtyskland hösten 1989, något som jag redogör för här och som finns som grafik här. 

Rosenholz är utrikesspionaget HV A:s kartotekssystem. De var inte de enda som drev agenter utomlands för Stasis räkning. Även de inrikes verksamheterna drev agenter i Väst. Baserat på tysk erfarenhet hade HV A respektive de inrikes verksamheterna en fördelning på fifty-fifty. Toppagenterna fanns dock hos HV A. Professor Birgitta Almgren har för mig intygat att det finns många exempel på där agenter från inrikes avdelningar blev registrerade i HV A:s system Rosenholz. Orsaken tror jag beror på att Stasis olika avdelningar bytte information flitigt (något som Markus Wolf inte velat ge sken av då han efter murens fall marknadsfört HV A som något ”som stod utanför” Stasisfären).

Rosenholz är nyckeln till att förstå vidden av Stasis infiltration i Väst, men då måsta man ha alla tre delarna samt tillgång till Stasiarkivet.

Sverige sitter bara med F16-kort. I Sverige har vi enskilda medborgare och riksdagspolitiker som hävdar att man ska offentliggöra alla namn på personer som utretts. Tack och lov tror jag att denna inställning får allt mindre stöd från politiskt håll. Vi ska inte göra samma misstag som Västtyskland gjorde på 1950-talet. 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Stasi, Sverige, Tyskland, Uncategorized, USA. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Hur många personer finns med i Rosenholzkartoteket och hur många var agenter?

  1. Ping: Missuppfattningar i SvD:s Alpo Rusi-artikel | Tankar om IB

Kommentarsfältet är stängt.