Nya turer i danska Sohn-affären

Dansk media släpper inte greppet om näringsminister Ole Sohns kommunistiska förflutna. Tidningen Ekstrabladet har hittat nya källor i ärendet. På tisdagen avslöjade de ett nytt dokument som visar att Sovjetunionens politbyrå 1990 godkänt ett stöd om 350 000 dollar (motsvarande 1,376 miljoner danska kronor) till det danska kommunistpartiet DKP, som vid tidpunkten leddes av ovan nämnda Ole Sohn.

”Ole Sohn forklarede tirsdag, at pengene sandsynligvis er gået ind i Terpo Tryk, DKP’s trykkeri”, skriver Ekstrabladet i artikeln här.

Men när väl detta är sagt dras en ny källa fram, nämligen ekonomen och f d DKP-medlemmen Jeppe Strange, som 1989-90 varit inhyrd som konsult för att reda ut det krisande Terpo Tryk.

”Jeg har ikke set de penge. Det ville jeg have lagt mærke til, for kassen var jo helt tom, det var baggrunden for saneringen”, säger Jeppe Strange till Ekstrabladet.

Sohn har länge nekat till att han känt till några svarta pengar från Moskva till partiet. Och han vill inte kommentera de nya turerna i affären om var pengarna egentligen tog vägen.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Danmark, Sovjet. Bokmärk permalänken.