Luleå stift lägger ner utredningen om Västerbottensprästen

Enligt dagens Västerbottens-Kuriren lägger Luleå stift ner sin utredning om den präst som är utpekad som den tidigare Stasiagenten IM Thomas. Artikeln på nätet är knapphändig och har en hänvisning till dagens pappersutgåva. Det framgår dock att stiftet anser att utredningsunderlaget är bristfälligt. Artikeln på nätet har ni här.

Hur underlaget kan vara bristfälligt övergår min fattningsförmåga. Stasiarkivet har fullt av material. Därtill blev biskopen i Luleå stift i inledningsskedet av utredningen informerad om att de kan ta expertis från Stasiarkivet i Tyskland till hjälp för att analysera materialet i IM Thomas akt. Tydligen har de valt att inte ta emot denna hjälp. Det är också ett val.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Stasi, Sverige, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Luleå stift lägger ner utredningen om Västerbottensprästen

  1. guenterwe skriver:

    Det visar bara hur viktig det är att vår regering kommer till samma insikt som Norges regering och ta i tur med att ta hem F22 korten.
    Sedan blir jag inte förvånad över att Luleå stift lägger ned utredningen. Att lägger ned utredningar/ förundersökningar är man ganska bra på inom kyrkan som man kan se när man goggla på ämnet.

Kommentarsfältet är stängt.