Präst i forna Västtyskland spionerade på blivande påven och ett nyutkommet verk om HV A:s spionage i BRD

Brittiska The Guardian avslöjade i går att en numera avliden tysk präst under täcknamnet ”Erich Neu” spionerat för Stasis räkning på Joseph Ratzinger, numera påven i Rom, Benedict XVI, under det kalla kriget.

”Erich Neus” verkliga namn var Josef Frindt. Det är sedan tidigare känt att den forne västtyske medborgaren var verksam som agent för det östtyska utrikesspionaget HV A. BStU-medarbetaren och gästprofessorn vid Högskolan på Gotland, Helmut Müller Enbergs, har dock nu kunnat visa på att Frindt lämnat sammanlagt 95 rapporter, varav en handlade om Joseph Ratzinger, den blivande påven.

Tyvärr är det så att att HV A förstörde mycket handlingar kring murens fall. Dock har man alltså nu kunnat verifiera en rapport om Ratzinger. Vad den innehåller är dock oklart.

”The future pope was a professor of theology at Munster University between 1963 and 1966, though Müller-Enbergs said Frindt informed on Ratzinger in later years, while Frindt was a member of a small branch on Amnesty International in Dorsten, near Munster”, skriver the Guardian.

För den som vill fördjupa sig närmre i Helmut Müller Enbergs forskning i Rosenholz kan ladda ner ”Anatomie der Staatssicherheit – Geschichte, Struktur und Methoden — MfS-Handbuch” här. Den har alltså kommit ut i år och Frindt är här klassificerad som O-Quelle (III 289/72) med 95 informationsingångar på avdelning 12 och 1 ingång på avdelning 14.

Tyvärr har detta forskningsverk mycket lite med Sverige och övriga Norden att göra. De svenska anknytningar jag hittar är tyska agenter som kan ha gjort någon resa hit, t ex Friedrich Cremer (IM Becker XV 808/61).

Den som läser denna blogg vet att de nordiska länderna inte hörsammat förslaget från år 2000 om att agera för att Rosenholzkartoteken rörande nordiska medborgare ska överföras från amerikanska CIA till Myndigheten för Stasiarkivet, BStU. 

En stilla undran är ju om det skulle vara så fruktansvärt farligt om ett sådant här verk kompletterades med uppgifter kring HV A:s utrikesspionage i Norden. Det är ju bland annat det som det så kallade Gotlandsmanifestet handlar om.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Stasi, Sverige. Bokmärk permalänken.