Danmarks näringsminister Ole Sohn pressas om Moskvapengar – och har en solkig DDR-historia bakom sig

I Danmark har man inte riktigt tid med att diskutera Stasi och Rosenholz. Nej, likt en evighetsmaskin maler media på med bevakningen av hur långt ner i syltburken som den nytillträdde näringsministern Ole Sohn hade sina fingrar när Moskva skyfflade över pengar till det kommunistiska DKP.

Det hela började med ett avslöjande av Jyllandsposten i början av november om att KGB:s siste platschef i Danmark, Nikolaj Sjatskikh, hade betalat ut stora belopp i partistöd till det danska kommunistpartiet DKP ända fram till Sovjetunionens sammanbrott 1991 (kommentar med länkar har ni här)

I söndags berättade historikern Kurt Jacobsen i JP att han som partitidningen Land & Folks Moskva-korrespondent i mars eller april 1990 hade blivit uppringd av den dåvarande DKP-ordförande Ole Sohn (nu näringsminister) som bad Jacobsen att ringa ett telefonnummer för att få överfört en summa pengar till DKP. JP anger att den summa som betalades ut i april 1990 råkade vara 150 000 dollar, vilket inte vill säga lite, i synnerhet som pengarna tycktes trilla in med viss regelbundenhet. Det kan också läsas här.

Turerna är så många kring Sohns affär att ni får surfa runt själva och förkovra er i näringsministerns förflutna. Den tidigare DKP-ordföranden (1987-91) har också lite DDR-nostalgi bakom sig. Här har Berlingske gjort en liten sammanfattning av det mesta.

Sex dagar efter murens fall vidhöll Sohn att kommunistpartiet borde ha kvar makten. Han var dessutom vid tillfället emot en återförening av Tyskland.

»Et stærkt socialistisk DDR vil derfor have endnu større betydning for kommunistpartiets arbejde,« mente Ole Sohn, der forsikrede, at »DKP står fuldt og helt bag« DDR-regimets beslutninger og vil modarbejde alle planer om genforening, skriver JP.

Tidningen BT har kikat i tyska DDR-arkiv och hittat ett brev från den tidigare DKP-ledaren där Sohn hyllar regimen strax före murens fall. Han var dessutom med och representerade på DDR:s 40-årsjubileum. Hela artikeln finns inte på nätet, men ett referat plus ett tv-inslag har ni här.

Jag tror att många rycker på axlarna när det avslöjas att skandinaviska partier har fått finansiering under kalla kriget från Moskva eller något annat kommunistland.

Vad betyder det egentligen om ett parti tar emot ekonomiskt stöd från främmande makt? Den centrala frågan vi måste ställa oss är vem dessa politiker kommer att tjäna främst om de kommer till makten – väljarna eller den stat som hjälpt dem till makten. Vilka hemligheter är det som politikerna inte vill ska komma ut och som kan användas i politiskt utpressningssyfte från makthavare i andra länder? 

Jag tror att gemene man i Sverige inte riktigt förstår hur allvarligt det kan bli med det som kallas tagande av utländskt understöd. Gör då ett litet tankeexperiment: Vänd på det hela och tänk er in i att det skulle komma ut att regeringen Reinfeldt kommit till makten 2006 med hjälp av pengar från USA:s president George Bush. Vilka politiska konsekvenser skulle det ha kunnat ge? Hur självständiga skulle då Sverige stå i sina beslut?

I Danmark verkar Ole Sohn ändå sitta stadigt i ministerstolen, trots de stormande vindarna. Statsministern ger honom sitt förtroende i alla fall. Om han blir kvar ska det onekligen bli intressant att se hur en man med hans bakgrund ska utveckla förutsättningarna för det danska näringslivet. 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Danmark, DDR, Sovjet. Bokmärk permalänken.