Kritik i riksdagen mot JK:s argerande. Två borgerliga partistyrelseledamöter visar färg i Stasifrågan

Det verkar som om enskilda riksdagsledamöter börjar bli kritiska mot JK:s agerande om att inleda förundersökning mot Birgitta Almgrens bok Inte bara spioner. Detta framgår av SvD:s politikerblogg.

Bakgrunden till förundersökningen är att två personer känner sig utpekade i boken.

”Om man läser boken är min reflektion att de här personerna har begått sådana klandervärda handlingar att de faktiskt får stå ut med att bli identifierade”, säger folkpartistiske partistyrelseledamoten Carl B Hamilton till SvD.

Ytterligare en person som sitter i partistyrelsen, Hans Wallmark, är utfrågad och även han tar Almgren i försvar. Han har för övrigt sedan längre varit engagerad i Stasifrågan, och tycker det nu är olyckligt med den förundersökning som pågår.

”Det är inte min sak att recensera enstaka fall, men jag tycker att det är allvarligt. Om det skulle gå vidare till ett skarpt läge så vore det djupt olyckligt och ställer Sverige i dålig dager”, säger Hans Wallmark.

Han påpekar också något mycket viktigt. Att Almgren faktiskt inte bara kan referera till Säpos material. Hon har forskat på Stasi i många år. Hon har många kontakter. Hon har varit i Stasiarkivet och hämtat material. Sett ur detta perspektiv konstaterar Wallmark att varken JK eller en domstol ”kan inte ålägga (Almgren) någon form av tankeförbud”.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Stasi, Sverige, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kritik i riksdagen mot JK:s argerande. Två borgerliga partistyrelseledamöter visar färg i Stasifrågan

  1. Lena Breitner skriver:

    Tack för påpekandet. Det är helt korrekt!
    Hälsar
    Lena

  2. Peter J Olsson skriver:

    Carl B Hamilton sitter förvisso i partistyrelsen, men för folkpartiet.

Kommentarsfältet är stängt.