Justitieminister Beatrice Ask borde boka in ett möte med Birgitta Almgren för att förstå vad det handlar om

Professor Birgitta Almgren skriver i dag på Expressens debattsida. Rubriken anspelar att vi har något att lära oss av kalla kriget och i artikeln framgår att det är dagens kontraspionage och terrorismbekämpning som hon syftar på.  Retorikens hot- och fiendehotbilder återanvänds ständigt.

”För nazisterna var judarna hotet och för DDR kapitalism och imperialism. Det finns också skrämmande kopplingar till nutida undergångsretorik”, skriver Almgren.

Hon menar att man kan ta vissa partier ur Stasis rapporter och finna att samma formuleringar användes av Breivik när han beskrev det som han upplevde som hotet mot civilisationen.

I övrigt tar hon upp frågan om sin forskning och den bok som nu är föremål för en förundersökning. Almgren menar att hon inte ”hänger ut personer” i boken ”Inte bara spioner”.

”Men självklart känner berörda igen sig och också deras offer. Som forskare analyserar jag endast vad som redan finns i arkiven. Fallen är helt anonymiserade”, skriver hon.

Hon tar även upp ett problem med forskningsunderlaget. Sverige har som bekant bara tillgång till en av de tre delarna i det så kallade Rosenholzkartoteket. I september i år lade Stasiforskare fram ett manifest, Gotlandsmanifestet, där de vädjade till de nordiska regeringarna att se till att få ut de resterande delarna rörande de nordiska medborgarna.

I går svarade justitieminister Beatrice Ask på en fråga i riksdagen om hon avsåg att se till att agera för Sveriges räkning i frågan. Svaret blev att hon inte ansåg att det var en svensk angelägenhet, utan att det istället borde vara en fråga mellan USA och Tyskland. Detta svar gjorde mig minst sagt mållös. 

För att förstå hur horribelt svaret är måste man veta att Sverige och Säpo endast har F16-dokumenten som ingår i det så kallade Rosenholz-kartoteket.

”Registerkorten F 16 förtecknar bara ‘personer av intresse’ för Stasi till skillnad från F 22 och statistikkorten som visar vilka som var aktiva Stasiagenter. Men Säpo har inte begärt ut dessa”, konstaterar Almgren.

Det Ask säger är att det är en tysk-amerikansk privatsak om svensk kalla krigs-historia ska skrivas eller inte. 

Vilka som var Stasiagenter i Sverige är tydligen, enligt samma Ask, inte en svensk angelägenhet, utan just det, en tysk-amerikansk privatsak!

Det finns människor som har agerat på ett tvivelaktigt sätt i vårt land. Men det finns också människor som kan anses oskyldiga eller betydelselösa i de stora Stasisammanhangen. Det finns de som kanske bara upptecknats då de ”bara varit av intresse för” Stasi.

Stasi kanske ville värva dem och gjorde en utredning, precis så som jag beskriver hände den anonyme ”Sven”. Han berättar om hur han utsattes för Stasi i sitt hemland Sverige i det senaste numret av Magasinet Neo. Läs och fundera på vad som är rätt – att låta sanningar finnas gömda i amerikanska arkiv såsom en tysk-amerikansk privatsak.

För min del menar jag att justitieminister Beatrice Ask genom sitt agerande sviker dem som ska skyddas och skyddar dem som säger sig vara oskyldiga men som borde få förklara sig lite närmre.

Hon borde sätta offren i det främsta rummet.

Ett möte med Almgren som får förklara Rosenholz och innebörden av de saknade delarna för vår minister vore önskvärt. Och sedan tycker jag faktiskt att Ask borde se till att träffa några av dem som utsatts för Stasi i vårt land. Jag upplever en genuin önskan om öppenhet. Inte alltid att namn ska ut, men att man berättar vad som hände.

De som har gått ut och berättat om det som de upplevt är väldigt modiga. Men vi ska också veta att det finns människor som är rädda. Det är sett ur detta perspektiv justitieminister Beatrice Asks uttalande inte annat än kan beklagas å det djupaste.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Stasi, Sverige. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Justitieminister Beatrice Ask borde boka in ett möte med Birgitta Almgren för att förstå vad det handlar om

 1. guenterwe skriver:

  ”Justitieminister Beatrice Ask borde boka in ett möte med Birgitta Almgren för att förstå vad det handlar om”

  Tyvärr, jag tror inte att det skulle hjälper mycket med ett möte.
  Vill man inte förstå, så förstå man inte. Det är intrycket jag i alla fall har fått hitintills efter alla hennes kommentarer i ämnet varav den sista med att hänvisa till Tyskland angående F22 korten tar priset. Att hon inte svara på mail när man försöker kommer med konstruktiva förslag gör inte saken bättre.
  Nej, jag tycker det är dags att Fredrik Reinfeldt att börja ” lyssna in ” som han brukar uttrycker sig och tar till sig vad hans och utländska medborgare tycker om hela historien.
  Sedan vore det bra att höra från honom vad han har kommit fram till.

Kommentarsfältet är stängt.