Beatrice Ask menar att graverande uppgifter om svenska medborgare är en sak mellan USA och Tyskland

Justitieminister Beatrice Ask har svarat på en interpellation i riskdagen. Frågan är från SD-ledamoten Toralf Alfsson och rör om regeringen ska agera för att hämta hem de resterande delarna av Rosenholzkartoteken rörande svenska medborgare och överlämna dem till Stasiarkivet.

”Jag utgår från att frågeställaren med Stasiarkiven menar de arkiv som finns hos den tyska myndigheten BStU i Berlin. Det är i så fall en fråga mellan Tyskland och USA. Jag ser för närvarande inte några skäl att agera i frågan”, svarar Ask.

Det betyder alltså att vår justitieminister tycker att att viktiga dokument som kan skapa klarhet om huruvida svenska medborgare har arbetat för Stasi i Sverige är en mellanstatlig fråga för Tyskland och USA.

Att kartoteken som kallas F22 och Statistikkorten därtill kan bidra till att i vissa fall fria svenska medborgare som varit utsatta för Säpos utredningar tycks justitieministern också betrakta som en fråga endast berör främmande makter.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Stasi, Sverige, Tyskland, Uncategorized, USA. Bokmärk permalänken.