I Norge pågår kampen för evig tystnad om Stasisamarbete, menar historiker

Norska Aftenposten publicerade i går ett debattinlägg av historikern Einar Kr. Steffenak. Steffenak menar att det är, förutom norska Aftenposten, nästan ingen som intresserar sig i Norge för vad de så kallade Stasibelastade medborgarna kan ha hittat på.

Steffenak pekar ut stortingsledamoten, ledaren för Oslos socialdemokrater, och norska socialdemokraternas justitiepolitiske talesperson Jan Bøhler, som den som går främst i ledet för att man inte ska gräva i historien.

”Han går for at navnene på Stasi-agenter aldri skal offentliggjøres. Aldri. Hvorfor?” undrar Steffenak och fortsätter:

”Historikeren (og sosialdemokraten) Nick Brandal er den eneste som tør antyde. Man avslører ikke sine egne. De er å finne med bakgrunn i SV, AUF, deler av Ap, i akademia, lærerkretser og medier, sannsynligvis. Men man avslører ikke sine venner. Ikke i Norge anno 2011. For de skal beskyttes. Hvilken åpenhet? Hvilket demokrati?”

Steffenak menar att det är bättre i Sverige, där professor Birgitta Almgren fått ta del av Säpos utredningar om de så kallade Stasibelastade svenskarna. Fast han har ju glömt den rättsprocess som har inletts mot henne. Så jättebra är det inte här heller.

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Norge, Stasi, Sverige. Bokmärk permalänken.