GP: hämta hem resten av Rosenholzdokumenten från amerikanska CIA

För några dagar sedan lade chefen för Göteborgs-Postens ledarredaktion Fredrik Tenfält fram ett inlägg om Stasi på ledarsida. Han noterar att professor Birgitta Almgrens bok ”Inte bara spioner” fått sådan uppmärksamhet. Det är i detta läge, menar Tenfält, som Säpo anmäler Almgren för brott mot tystnadsplikten.

”Därmed har den paradoxala situationen uppstått, att i stället för en fri forskning om brott mot demokratin hotas den som ägnar sig åt sådan forskning av åtal. Och personer som ägnat sig åt brottslig underrättelseverksamhet har i praktiken ställts under Säpobeskydd”, skriver Tenfält.

Han menar att forskningen får tillgång till Stasiutredningarna i största möjliga utsträckning.

”För den kompletta bilden bör Sverige också från USA begära ut de amerikanska Stasidokument, där svenska agenter finns namngivna. För sanningen får vi inte huka”, skriver Tenfält.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Stasi, Sverige. Bokmärk permalänken.