Aftonbladet söker upp en svensk Stasiagents offer

Jag var nog allt lite kritisk för några dagar sedan när AB formligen krystade fram en uppföljning till SvD:s avslöjande av Nr 6/Marianne Ersson. På mindre än en vecka har i alla fall AB satt en del krut på att genomföra en bra skildring som jag tror vi behöver ta del av i Sverige.

Aftonbladet har skickat ett reportageteam till Tyskland för att reda ut bakgrunden till professor Birgitta Almgrens och Västerbottens-Kurirens skildring av Stasiagenten IM Thomas och vad som hände studenterna på Humboldt-Universitetet. Av artikeln av Richard Aschberg och Mattias Carlsson framgår viktiga saker:

 1. Jag har tidigare refererat till boken av Dietmar Linke, ”Theologiestudenten der Humboldt-Universität, Zwischen Hörsaal und Anklagebank. Darstellung der parteipolitischen Einflussnahme auf enine Theologische Fakultät in der DDR anhand von Dokumenten”. AB anger att den är ett referensverk till det som hände på Humboldt-universitetet. Och vad viktigare är: IM Thomas verkliga namn anges i boken. Det betyder att kopplingen mellan ”agentnam” och ”klarnamn” gjordes för många år sedan.
 2. IM Thomas uppgifter till Stasi uppges i bl a Almgrens bok vara bidragande till att flera studenter fängslas. Den fängslade studenten Peter Krug angavs i Västerbottens-Kuriren för att ha kommit ut som en ”mentalt skadad” person. I Aftonbladet får vi nu veta att Peter Krug senare tog livet av sig.
 3. IM Thomas ”tidigare vänner” Anders Törnmann (ska väl vara Törnvall) och Stefan Timm anser att IM Thomas borde erkänna och be om förlåtelse.

”Jag är mycket syndmedveten, jag vet mina fel och brister. Men det här är inte ett. Jag har inte gjort det här. No way”, sägs prästen säga.

För övrigt tycker jag att ni ska se tv-intervjun med ett av Stasimannen IM Thomas offer, Martin Brama. Visserligen är tolken lite stapplig ibland, men det är i alla fall kristallklart.

Martin Brama undrar hur någon kan arbeta inom kyrkan och ha gjort något sådant här. Svaret är faktiskt enkelt.

För Stasi och det enväldiga partiet SED var tron på Gud något hotfullt. Förutom att Marx och Lenin inte var i främsta rummet så kunde strukturer av något oppositionellt växa till något substansiellt.

Det låg ett faromoment i att tänkande människor drog sig till de teologiska fakulteten. 

Lösningen för Stasi var att själva skicka in sitt folk på de teologiska utbildningarna. De rekryterade studenterna i massor. 

”Få vet att i slutet var sextiofem procent av kyrkans ledare våra angivare och resten av dem övervakades, säger Herr Bock till Anna Funder i boken Stasiland (Forum 2003)

Anna Funder minns en anteckning i en av Stasis akter. En ung löjtnant vill göra sin överordnande uppmärksamma på att det var så många Stasimedarbetare som övervakade de kyrkliga oppositionella i de kyrkligt oppositionella demonstrationerna så att detta i sig gav intrycket att oppositionen var starkare än vad den verkligen var. Det bisarra resultatet blev att Stasis utfyllnad i motståndarleden ingöt mot i folk att gå ut och demonstrera … mot Stasi!

Någonstans här börjar ni kanske förstå den hemska sanningen att en präst kanske inte behöver vara en präst, i själ och hjärta. Liksom en socialdemokrat eller för all del en borgerlig person kanske också bara har partibeteckningen som ”en cover”.

Det är därför man inte ska leta efter Stasiagenterna hos kommunisterna. Stasi visste att det var där som Säpo och andra underrättelse- och säkerhetstjänster skulle leta. Erfarenheterna från Tyskland visar att de ofta har en mera konservativ profil. Offentligt sett i alla fall.

Vi måste förstå att den offentliga profilen inte samma sak som att veta var hjärtat egentligen klappar för.

Strategierna från början av 1900-talet slipades efter hand. För er som inte gjort det tycker jag att ni ska läsa om mitt tidigare inlägg om Carl från Malmö.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Säpo, Stasi, Tyskland. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Aftonbladet söker upp en svensk Stasiagents offer

 1. guenterwe skriver:

  ”I Aftonbladet får vi nu veta att Peter Krug senare tog livet av sig” …….
  Men vad händer sedan från Aftonbladets sida? Inte mycket kan jag konstatera.

  Den här sorgliga historien visar väl med all tydlighet att det av största vikt att Regeringen ta hem F22 korten snarast och materialet görs tillgänglig för forskare och stasi offren.

  Driv på den fråga och bevaka den!
  Samma gäller samtalen som B.A. har bjudet in riksdagens gruppledareför att diskutera en eventuell öppning av arkiven, när, resultatet?
  Efter hennes inbjudan har man inte hörd eller läst något.

  • Lena Breitner skriver:

   Hej Günter!
   Det är sorgligt att höra att Peter Krug tog livet av sig. Men vad ska man säga mer? Det är inte alltid man vet varför en människa tar livet av sig. Han kan ha gjort det på grund av upplevelserna i fängelset, men vi vet faktiskt inte. Man ska akta sig för att dra förhastade slutsatser.

   Däremot håller jag med dig om att man måste få hem F22 och Statistikkorten med det snaraste.

   Vad gäller regeringen och Ask så är jag inte alls säker på att ”ingenting” händer. Dels har jag förstått att Säpo för länge sedan insett att de inte fått fram allt materialet. I mitten på oktober satt 17 riksdagsledamöter och ett antal tjänstemän och lyssnade på Almgren. Dessutom läser både tjänstemän och politiker tidningar, lyssnar på tv mm. Jag är övertygad om att det pågår ett arbete bakom kulisserna som vi vanliga medborgare inte ser. Och jag är dessutom övertygade om att norska (S) har kontakt med svenska (S) och att man där kan finna en samsyn om begäran till CIA.

   Misströsta inte! Jag är övertygad om att Rosenholz-förhandlingar inleds snart!

   Hälsar
   Lena

Kommentarsfältet är stängt.