Mannen som jobbat för DDR:s utlandsradio tycker till

Den politiske chefredaktören för Sydöstran, Hans Bülow, som själv en gång i tiden jobbade för DDR:s utlandsradio, har tyckt till på ledarsida. Han föreslår en parlamentarisk kommission som ska titta på Säpos material. Med tanke på hur Säkerhetstjänstkommissionen sattes ihop så ryser jag av förslaget.

Det så kallade oberoendet lyste inte som en klar stjärna för alla deltagare. Dessutom har Sverige en tradition av att politiskt tillsatta kommissioner och utredningar har som syfte att endast ”sopa under mattan”, fördröja så att frågan faller i glömska eller något annat som gör att det kletiga tuggummit under foten försvinner.

”Oskyldiga människor riskerar drabbas av sensationalismen i media”, skriver Bülow och hänvisar till exemplet Ulf Svensson, som var chef för Kolmårdens djurpark.

Ärligt talat, Bülow. Dra den där med Rödluvan också. Almgren beskriv IM Imme, alias Dieter Schwartz, chefen för Rostocks zoo, i sin förra bok som kom ut 2009. Blanda inte ihop pittar med morötter.

Skildringen av IM Imme har ingenting av sensationalism över sig. Hon beskriver en stasiagens rapporteringar och hans verksamhet i Sverige. Hon intervjuar både Svensson och före statsministern Ingvar Carsson. Det är oskyldiga människor som har drabbats av Stasi och som skildrats med den seriositet som krävs.

Däremot menar Bülow att Almgren bör få kontakta de utpekade. Det är bra.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Stasi, Sverige. Bokmärk permalänken.