DN Kultur saknar saker i professor Birgitta Almgrens bok

DN Kultur har i dag publicerat en recension av professor Birgitta Almgrens bok Inte bara Spioner. Recensionen av Stefan Jonsson har ni här.

”Historierna i boken väcker mind­re upprördhet över ‘fiendens’ onds­ka än insikt om hur snabbt DDR förpassats till historiens sophög och förundran över all byråkratisk energi som en gång i tiden ägnades åt att inhämta och katalogisera mer eller mindre meningsfull information”, skriver Jonsson.

Det är tänkvärt med tanke på den ”mobb” på nätet som kräver att landförrädarnas namn ska fram. Jonsson har läst boken och är inte jätteupprörd. Kanske detta speglar att väldigt många tyckare reagerar reflexmässigt utan att ens ha tagit i Almgrens bok.

Jonsson menar att Almgren borde fördjupat sig mer i Bofors och Asea och kontakterna mellan Stasi och Säpo.

”I stället har hon valt att hänga upp sin bok på Säpos 53 fallbeskrivningar. Boken blir därför personfixerad, samtidigt som personernas påtvingade anonymisering förvandlar dem till frågetecken som sår ryktesspridning av just det slag som billiga massmedier älskar att spekulera i”, skriver Jonsson.

Det kan ligga något i det, men Almgrens ansökan gällde inte att titta på Bofors och Aseas relation till DDR, utan de personer som Säpo utrett efter murens fall. Det är detta som Regeringsrätten tagit ställning till och gett henne rätt att titta på.

I sin förra bok skildrade hon det ömsesidiga utbytet mellan Sverige och DDR. Hon kunde berätta om personer från DDR som arbetade för Stasi. Det finns exempel på svenskar som skildras. Medias puls gick inte upp för det. Vad är skillnaden med de svallvågor som väckts nu? Mycket kanske för att många av dem som nämndes i förra boken är döda.

På något sätt känns det som om Säpos hemligheter alltid får pulsen att gå upp hos media. Det kittlar alltid, trots att det nog i det här fallet är intressantare att kika i Stasiarkivet efter den så kallade sanningen. Det är få som förstår att Almgren bara gjort början på ett jobb som hon högst troligt är förhindrad att fullfölja av ett korkat Regeringsrättsbeslut.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Säpo, Stasi. Bokmärk permalänken.