Om krognotor och Stasipapper samt en DN-intervju med Almgren

Gotands Allehandas ledarskribent Mats Linder har i ett inlägg tagit upp frågan om Säpos arkiv om de så kallade Stasibelastade svenskarna. Öppna arkiven, tycker han.

”I Sverige berömmer vi oss om vår öppenhet och offentlighetsprincipen. Delvis är det också sant, om man till exempel vill granska de folkvaldas krognotor”, skriver Linder.

Han menar att det är sämre med annat. Som den förljugna neutralitetspolitiken.

”Vi förtjänar att känna vår historia”, skriver han.

I övrigt har professor Birgitta Almgren intervjuats av DN hemma i Arboga. Hon svarar på frågor, men mycket måste hon förklara att hon inte kan kommentera. Och budskapet är att hon inte tänker låta sig skrämmas. Men hon förklarar något annat viktigt, om att vi kan läsa oss något av Stasihistorien.

”Min forskning har bärighet för kontraspionage och terroristbekämpning och visar att det inte är stora viktiga politiker det handlar om, utan unga människor som vill ha en uppgift i livet och göra en insats. Det är en väldigt viktig kunskap”, säger Birgitta Almgren.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Säpo, Stasi, Sverige, Uncategorized. Bokmärk permalänken.