Sista KGB-chefen i Danmark medger penningöverföring till kommunistparti

I helgen har JyllandsPosten publicerat artiklar om KGB:s relation till det danska kommunistpartiet. I en artikel som publicerades i går i JP ska den tidigare KGB-residenten Nikolaj Sjatskikh, verksam vid sovjetiska ambassaden i Köpenhamn 1984-92, sagt att han personligen har levererat pengar från Moskva till DKP, Danmarks Kommunistiske Parti.

Saken är något pikant, eftersom utbrytarpartiet ur DKP, nuvarande Socialistisk Folkeparti, har en medlem som för närvarande råkar vara närings- och utvecklingsminister i den danska regeringen. Denne man, Ole Sohn, har tydligen under 20 års tid kategoriskt nekat till att han, då han var ledare för DKP, någonsin tagit emot svarta pengar från Moskva eller kände till att så var fallet.

”Min fortid er gennemgået af Diis og PET-Kommissionen, og jeg er blevet sikkerhedsgodkendt som minister. Nu kommer der så en 85-årig tidligere KGB-chef, som har svært ved at genkende mig”, siger Ole Sohn.

Hela saken finns att läsa här. 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Danmark, KGB. Bokmärk permalänken.