Lägesrapport Stasi

SvD:s Mikael Holmström har skrivit en artikel om de två brev som inkommit till Säpo från personer som känner sig utpekade i professor Birgitta Almgrens bok.

Eftersom jag har läst breven själv kan jag säga att de blivit hårt maskade, men det framgår att båda brevskrivarna menar att de går att identifieras. En har fått ett anonymt samtal och blivit kallad ”spionjävel”.

Jämte Holmströms artikel finner ni länkar de dokument som ärendet berör. Dock har man valt att inte lägga ut själva breven. Jag kan väl säga att det inte är så mycket mer att läsa än det Holmström sammanfattat.

För den som vill uppdatera sig med Ersson kanske ska plocka fram gammalt Expressen-material. De kunde av outgrundlig anledning hitta henne och hennes f d man i princip samtidigt som Almgrens bok kommit från tryckeriet. Det har ni här, här och här.

I en av artiklarna citerar Expressen Almgren så här ang Ersson, som i boken nämns ”Nummer 6”:

”Nummer 6 var viktig och skicklig. Det framkommer i både Säpos dokument och i intervjuer jag gjort med de före detta Stasi-officerare som hade ansvar för Sverige som operationsområde.”

Om Expressen gjort ett korrekt citat betyder det att Almgren haft mer än  Säpomaterialet som källa.

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Säpo, Sverige. Bokmärk permalänken.