SvD gör jämförelse mellan de norska och svenska regeringarnas förhållningssätt i Stasifrågan

SvD:s ledarsida fortsätter bevaka Stasifrågan i Sverige. I dag kommenterar Claes Arvidsson bristen på öppenhet om de så kallade Stasisvenskarna från regeringens sida.

”Avigsidan med den bristande öppenheten märker nu en kyrkoherde i Västerbotten som pekats ut i Västerbottens-Kuriren (utan namn men så svårt kan det inte vara att identifiera mannen)”, skriver Arvidsson och menar att justitieministerns påståenden om att skydda enskilda individer därmed inte håller.

Arvidsson jämför med hur de norska regeringspartierna har agerat. Tvärtemot den svenska borgerliga regeringen har företrädare för såväl Arbeiderpartiet som Sosialistisk Venstreparti valt att signalera att de önskar största möjliga öppenhet i frågan. Det meddelande de norska partiföreträdarna genom norska Aftenposten i mitten av oktober i år.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Säpo, Stasi, Sverige. Bokmärk permalänken.