Vad Sven-Erik Österberg (S) och Beatrice Ask (M) egentligen säger

Här ligger inslaget om vad S-talesmannen Sven-Erik Österberg och justitieminister Beatrice Ask, M, säger. SR Ekot har intervjuat här och som radioinslag här.

”Det tillhör svenska historien att klarlägga”, säger Sven-Erik Österberg. ”Att få ett besked hur det fungerade under den här tiden.”

Men det ska utredas noga på vilket sätt man ska offentliggöra arkiven. Det är det (S) vill att regeringen ska göra.

Ask menar att det är svårt att skydda enskilda individer som nämns men som inte har arbetat för Stasi. Det rör sig också om människor som varit misstänkta men där man lagt ner förundersökningen. Sedan måste man ta i beaktande att ett öppnande av arkiven kan skada Säkerhetspolisens sätt att arbeta”, framför Ask.

De två har fortfarande inte kommit till själva kärnan. Birgitta Almgrens slutsats är ju att Säpo underskattat Stasis verksamhet. Svaret på Stasis infiltration i Sverige finns först och främst i Stasiarkivet. Och för att få fram fullständig information om både enskilda agenter och om själva infiltrationen i Sverige som helhet behövs Rosenholzkartoteken rörande svenska medborgare. De finns hos CIA i USA.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Säpo, Stasi. Bokmärk permalänken.