Intressanta medie-länkar om Stasi och kalla kriget

Det är mycket som ligger på nätet nu för den som vill förkovra sig i kalla kriget som helhet eller om Stasi i synnerhet.

Axess tv har lagt ut ett seminarium om kalla kriget som hölls på Avesta herrgård den 15 september.

Först ut är Lundahistorikern Kim Salomon, som talade om kalla kriget och världen, ett inslag som ni har här.

Professor Birgitta Almgrens föreläsning om Kalla kriget och Sverige har ni här. 

Föredrag av Argita Daudze, Lettlands utrikesdepartement, Bertil Nygren, professor vid försvarshögskolan, Lars Gyllenhaal, författare och militärhistoriker har ni här. Ämnet är kalla kriget och östersjöområdet.

Föredrag om terrorism kan ju låsta hemskt, men historikern och journalisten Bent Blüdnikow kan få publiken att skratta mitt i eländet. Inslaget här innehåller också ett föredrag av Bo Hugemark, militärhistoriker om asymmetrisk krigföring.

Robert Dalsjö, Försvarsdepartementet om Sveriges hemliga militära samarbeten under kalla kriget och Iben Björnsson, Köpenhamns universitet om socialismen och kommunismen i Sverige under kalla kriget. Inslag här.

Aryo Makko, Stockholms universitet om ESK-processen, Olof Palme och kalla kriget och föredrag av Gunnar Ekberg, fd. underrättelseagent om underrättelsetjänsten under kalla kriget. Inslag har ni här.

I övrigt är norska Aftenposten engagerade i frågan om Stasis verksamhet och om huruvida den norska regeringen ska agera i frågan kring Gotlandsmanifestet. Länkar har ni här, här och här.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Danmark, Forskning, Gotlandsmanifestet, Hauptverwaltung Aufklärung, IB, Journalistik, Kalla kriget, KGB, PFLP, Säpo, Stasi, Svensk neutralitet, Sverige, underrättelsetjänst. Bokmärk permalänken.