Leif GW Persson om vad Guillou sa om KGB-affären som inte var med i yrkesmemoarerna

I dagens Sydsvenska Dagbladets söndagsbilaga publiceras en intervju med författaren och kriminologiprofessorn Leif GW Persson, som har nyligen kommit ut med självbiografin ”Gustavs grabb” (Albert Bonniers förlag).

Journalisten Andreas Ekström frågar Leif GW varifrån har fått drivkraften att vara så onödigt uppriktig. Leif GW förklarar då att om man ska göra en sak så ska man göra det ordentligt. Att låtsas och resa statyer tycker han är fånigt.

Direkt kommer Leif GW Persson in på något som är av intresse för denna blogg. Han berättar om att han pratat med sin ”mycket gode vän” Jan Guillou om ”frilansandet med KGB”.

”Det måste han ju ha glömt att berätta för mig. Och det är en jävligt bra historia. Varför platsade inte den i memoarerna? Det där har han ju medvetet hållit undan. Det var onödigt. Men han svarade bara ‘Hade du vetat det hade du väl anmält mig’,” citerar Andreas Ekström kriminologiprofessorn, som sedan uppges skrocka.

Tyvärr finns ingen länk till artikeln. Än. Den kanske dyker upp under dagen.

 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Jan Guillou, KGB. Bokmärk permalänken.