Christoph Andersson på promenad med Stasisvenskarna i en Lidl-kasse

Journalisten Christoph Andersson har skrivit ett debattinlägg på SvT Debatt med anledning av de sekretessförbehåll som professor Birgitta Almgrens fått för att få ta del av Stasisvenskarnas akter.

Andersson har en rätt talande skildring av hur han promenerar i Berlin med Stasisvenskarna i en Lidl-kasse. Det professor Birgitta Almgren bara kan få ta del av det med stränga förbehåll kan han själv hämta ut i Tyskland – och ta hem i en kasse.

Christoph Andersson ger en viktig pusselbit kring Rosenholz-materialet.

”I samband med DDR:s sammanbrott 1989 lyckades nämligen CIA få tag på utlandsspionagets arkiv bakom tyskarnas rygg. Sedan början på 2000-talet har det sedan bitvis pytsats ut från USA till olika säkerhetstjänster runtom i världen – samt till Stasiarkivet i Berlin. Men vad som finns utanför USA bygger på digitala kopior. Originalen vägrar CIA att lämna tillbaka, enligt den tyska forskaren och BSTU-medarbetaren Helmut Müller Enbergs.

På en journalistkonferens i Hamburg i våras förklarade han att det kopierade materialet inte är helt tillförlitigt. CIA ska ha använt ett dataprogram, som delvis förvanskat uppgifterna. Hans råd till journalisterna: Var källkritiska.”

Andersson pekar på vikten av att forskare (och för all del journalister) måste söka upp utpekade eller inblandade för att så att säga få en så bra bild som möjligt av skeenden. Allt för att undvika felaktiga publiceringar. Denna möjlighet förvägras alltså Birgitta Almgren som forskare. Christoph Andersson betecknar Regeringsrättens beslut som att Almgren ges en partiell munkavle,

”Medan jag kan packa upp handlingarna ur min Lidl-kasse – och omgående påbörja projektringen av ett kommande P1-program. Jag kan ringa vem jag vill, skriva till vem jag vill – och även öppet redogöra för polisiära arbetsmetoder”, skriver Christoph Andersson, som f ö betecknar Birgitta Almgren som Sveriges främsta DDR-forskare.

Jag kan väl inte säga annat än att jag ser fram emot Chrisoph Anderssons inslag i P1!

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Journalistik, Stasi. Bokmärk permalänken.