Tillägg och rättning av FDJ

Jag har fått ett påpekande om vad jag skrev om FDJ, Freie Deutsche Jugend.

Jag skrev att den östtyska ungdomsorganisationen var kommunistisk. Tja, man skulle kunna skriva socialistisk också. Politiskt styrd var den i alla fall, även om den officiellt absolut inte var det.

Nationalencyklopedien har inget eget uppslagsord för FDJ. Däremot hittar man FDJ nämnt i uppslagsordet Hitlerjugend.

”I Östtyskland hade (1949–90) ungdomsorganisationen Freie deutsche Jugend (FDJ) med sin heltäckande indoktrinering klara likheter med Hitlerjugend”, står det att läsa i NE.

Vad menas med det? Hur sammanfattar NE vad Hitlerjugend var för något?

  1. Syftet var att med nazismen uppfostra barnen till totalt lojala medborgare.
  2. Militärlika övningar i tidig ålder
  3. Arbets- eller militärtjänst.
  4. Föräldrainflytandet skulle vara minimalt.

Kort och gott: fostran av små lydiga arbetsdjur som inte skulle ifrågasätta, tänka själv och som gärna gick ut i krig om de fick order. Nazisterna hämtade intryck från kommunistiska gymnastikföreningar, står det att läsa också

Indoktrineringen (punkt 1-4) ska allså även ha gällt FDJ, fast det var i sann socialistisk anda och inte nazistisk anda som uppfostran skulle ske.

F ö har jag råkat skriva i tidigare inlägg att FDJ är förbjuden. Fel av mig. Den finns kvar, i tynande tillvaro. Därav att jag gjort en rättning.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR. Bokmärk permalänken.