Walter Ulbricht om Beatles, svenska synthduon IFA Wartburg och SVT:s turistreportage i DDR 1985

”Är det verkligen så att vi måste kopiera all skit som kommer från Väst? Kamrater! Det måste bli ett slut på monotonin och det där ‘Jeah-jeah-jeah’ och allt vad det nu heter.”

Det här är min fria översättning av DDR:s statschef Walter Ulbrichts uttalande om den östtyska ungdomen som mest ville lyssna på Beatles och annat poppigt från Väst.

Som jag förstått det härstammar uttalandet från tiden strax efter Berlinmurens uppförande 1961. En mur som kunde skilja familjer åt, men som inte kunde hindra unga människor i DDR från att lyssna på ‘Jeah-jeah-jeah’ och annat monotont från det kapitalistiska utlandet.

Här har ni originaluttalandet:

”Ist es denn wirklich so, dass wir jeden Dreck, der vom Westen kommt, nu kopieren müssen? Ich denke, Genossen, mit der Monotonie des Je-Je-Je, und wie das alles heißt, ja, sollte man doch Schluss machen.”

För er som vill höra Walter Ulbricht uttala dessa ord kan jag rekommendera introt till den svenska synth-duon IFA Wartburgs paradnummer FDJ som ligger på youtube.

FDJ står alltså för Freie Deutche Jugend och var den kommunistiska ungdomsorganisation som de allra flesta ungdomar i DDR till slut var med. Numera är den en liten tynande organisation på cirka 200 medlemmar.

Synthduon släppte sin platta ”Im Dienste des Sozialismus” (I socialismens tjänst) 1998, alltså efter murens fall. Gruppen ska ha turnerat året därpå i Tyskland och rönt stora Ostalgie-framgångar. 

Om det är någon som betvivlar den svenska synth-duons humoristisk-naivistiska framställning av kommunismen, DDR och de andra Öststaterna kan jag rekommendera er att ta del av ”Frau Gorbachova tanzt Bossanova”.

Fru Gorbachova dansar tydligen bossanova borta i Moskva som en kosack. Hon har en handväska i konstläder medan hennes man har fått stålmansdräkt i denna video som ni bara måste se.

Bakom IFA Wartburg står alltså inte Heinz Klinger och Rolf Kempinski. Nej, det är bara pseudoymer för Magnus Michaeli och Nils Lundwall som här intervjuas i tysk tv. 

För att få ytterligare DDR-känsla för att fira att professor Birgitta Almgren nu kommit ut med sin bok kan jag rekommendera SvT:s turistreportage från DDR 1985. Bland annat får man en visning av den exklusivaste av alla bilar IFA Wartburg men också se hur mycket plast det var till en Trabant. Tittarna får grundlig genomgång av tips. Redaktionen fejkar ett motorstopp på transitvägen och kan konstatera att problem med en icke tysk eller svensk bil inte var att rekommendera på en motorväg i DDR.

Se detta program och begrunda att det var en del svenskar som ville ha ett DDR även i Sverige! Länk till SvT:s arkiv har ni här.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Walter Ulbricht om Beatles, svenska synthduon IFA Wartburg och SVT:s turistreportage i DDR 1985

  1. Ping: Tillägg och rättning av FDJ | Tankar om IB

Kommentarsfältet är stängt.