Walter Ulbrichs förfasande över Jeah-Jeah-Jeah måste varit från 1963

Jag har fått ett mejl av en god vän som tittat på IFA Wartburgs video FDJ, där introt består av DDR-ledaren Walter Ulbrichts förfasande över alla östtyska ungdomar som gillar monotonin från Väst och ”jeah-jeah-jeah”. Jag är ingen stor Beatles-fan, men begriper nu att förfasandet måste ha gällt ”She loves you” från hösten 1963.

Min vän minns detta skivsläpp som om det var i går. Det var hans allra första singelskiva, som han spelade om och om och om igen. Det var kanske inte bara Walter Ulbricht i DDR som var tveksam till ungdomens ”jeah-jeah-jeah” detta magiska år 1963. Även en och annan förälder i Väst kanske behövde gå till sängs efter att han ”tagit ett huvudvärkspulver”.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.