Vetenskapsradion intervjuar professor Birgitta Almgren om sin bok om Stasi

Här är något ni definitivt måste lyssna på. Vetenskapsradion har intervjuat professor Birgitta Almgren.

Intervjun med Almgren ger en komplex bild av spionaget för Stasi. Vi får veta att det var vidare än vad Säpo begrep. Men också att man inte rekryterade bland kulturelit och politiker.

Stasi konstaterade nämligen att det fanns så många i kultureliten och bland högre politiker som var positiva till DDR. De lämnade ut information ändå så det behövdes inga kontrakt! Verplichtungen. För att bli IM, inofficiella medarbetare.

Det går inte att fastställa hur många som rapporterade till Stasi och det är väl gissningsvis det som är ett informationsproblem. En del kommer att uppfatta Almgrens bok som hela sanningen. Det ger säkert mycket, men det finns ju inga garantier för att ”alla” som jobbade för Stasi finns med i Rosenholz.

Almgren har en viktig poäng i att det kan finnas en vikt i att inte hänga ut människor med namn och bild. Det ger en större frihetsgrad i att komma motiven inpå bara skinnet i sina beskrivningar. Som exempel i Vetenskapsradion berättar hon om om en svensk flicka som under gymnasietiden börjar brevväxla med en östtysk. De träffas och blir förälskade, men hon får inte flytta till DDR och han får inte lämna landet. Men till slut får han det. Flytta.

Paret befinner sig som i ett skruvstäd. Stasi avkräver löften om samarbete. Mannen blir s k flyktingspion. Offer och förövare på en och samma gång.

Själv ser jag dock ingen mening med att skydda journalister som arbetat med dubbla agendor. Det har jag hävdat tidigare och det kvarstår som min åsikt.

Oavsett om det de var inflytandeagenter, ägnade sig åt försvars-, industri- eller flyktingspiongage så finns det en viktig uppmaning från Birgitta Almgren. Hon hoppas att personer som arbetat för Stasi ska träda fram. Det tror jag vore bra.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Stasi. Bokmärk permalänken.