Björn Cederberg, Lena Breitner Ekberg och Svante Winqvist kommer till forskarkonferensen i Visby. Ämnen: Stasi och Palmemordet. Med journalistik och kultur som cover. Inte bara HVA.

Sedan tidigare har jag berättat om att det ska bli forskarkonferens på Högskolan på Gotland i slutet på september. Professor Birgitta Almgren, Södertörn, professor Thomas Wegener Friis, Sydansk Universitet, docent Kimmo Elo, Jyväskylä universitet samt professor Helmut Müller Enbergs, BStU och Högskolan på Gotland ska tala.

Nu kan jag avslöja att det även blir några andra talare på konferensen. Förutom nämnda talare blev jag glatt överraskad över att se att även Björn Cederberg, författare till boken ”Kamrat spion” ska tala. Det ska bli intressant att höra vad han har att säga om Stasi och Palmemordet!

Dessutom är det ju väldigt roligt att Birgitta Almgren kommer ut med sin bok Inte bara spioner nu i mitten på september. Förhoppningsvis har jag hunnit läsa en del ur hennes bok inför konferensen. Den förra boken var ju en liten tegelsten som tog ett tag att ta sig igenom och jag vet inte riktigt hur tjock den tillkommande blir.

Konferensen i Visby börjar alltså måndagen den 26 september med samling 13.30. Tema och talare första dagen är:

  • ”Stasi i Sverige – återspeglad i arkiven”. Professor Birgitta Almgren, Södertörns högskola.
  • ”DDR-spionage i Danmark”. Thomas Wegener Friis, Syddansk Universitet.
  • ”Finnland im Visier der HV A”. Kimmo Elo, Jyväskylä universitet.
  • ”DDR-Spionage in Westdeutschland und Norwegen”. Helmut Müller-Enbergs, Högskolan på Gotland.

På kvällen är det filmvisning ”In The Shadow of Doubt” (Finland 2010)

Tisdagen den 27 september samlas vi klockan 09.00. Och så är det jag som inleder

  • ”Med journalistik och marinarkeologi som cover – från IM Taucher till riddare av kungliga Nordstjärneorden”. Lena Breitner Ekberg. 
  • ”Inte bara HV A – exempel på annan underrättelsetjänst mot Skandinavien och på ”modus operandi”. Svante Winqvist
  • ”Stasi och Palmemordet”. Björn Cederberg-
  • Avslutande diskussion – ”Stasiforskning i Norden – Forskningssituation och perspektiv” ledd av Michael F. Scholz, Helmut Müller-Enbergs.
Hela programmet ligger som pdf-dokument här. Glöm inte att anmäla er till konferensen, ni som vill delta. Sista anmälningsdag är 20 september till michael.scholz@hgo.se alt 0498-299 727. 
Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Stasi. Bokmärk permalänken.