Om firma Tell-Impex provision på DDR-möbler och tagande av utländskt understöd

I förra inlägget berättade jag om SKP-mannen Knut Tell, vars firma Tell-Impex fick provision på all möbelimport från DDR till Sverige. Jag vet inte om det fanns möbler som kom från vanliga verkstäder, men vad jag vet var det mycket (eller möjligen allt) som producerades på östtyska fångvårdsanstalter under usla förhållanden. 20 procent av internerna var politiska fångar, som till exempel hade försökt fly till Väst.

Det kanske bör poängteras att Knut Tell använde pengarna till att finansiera SKP:s partiverksamhet, något som jag är oklar över om det var lagligt vid den här tiden (det finns något som heter ”tagande av utländskt understöd”).

Om ett svenskt parti tar emot understöd av främmande makt – vem kommer partiet att vara lojal mot om det kommer till makten? Väljarna som valt dem eller dem som betalat valkampanjen som ledde till att de fick makten? Det tål att tänka på även i en liten fredlig demokrati som Sverige.  

Oavsett om det fanns lagrum för DDR-biståndet så har Birgitta Almgren i sin bok Inte bara Stasi lite dokument som visar att det fixades och trixades med kvitton ”för att bedra svenska staten”.

Samtidigt uppges det i en fotnot i boken att en rapport till Säkerhetskommissionen 2001 visar att Tell själv gjorde sig en förmögenhet på verksamheten.

Rätt intressant att svenska IKEA, vetandes eller ovetandes, var med i ett subventionssystem av svenska kommunister. Rätt intressant också med en kommunist som gör sig och sitt parti en rejäl hacka på straffångar som får arbeta under usla förhållanden. 

Tell-Impex sägs i alla fall hotat 1979 när IKEA-provisionen minskar från 5 till 3 procent. DDR:s ambassadör i Stockholm föreslår då till Centralkommittén att samarbetet med KF ska ökas så att Tell-Impex kan räddas. Om så skedde framgår ej av Almgrens bok.

Värt att notera var att även Sovjetunionen och Kina finansierade svenska kommunister. Det var en kamp om själarna. 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, SKP, Sovjet, Stasi. Bokmärk permalänken.